Депутатите се заеха с промени в Изборния кодекс

Предлагат запазване на хартиената бюлетина, машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели

Топ
14:53 - 01 Септември 2020
1529
Депутатите се заеха с промени в Изборния кодекс

Депутатите от правна комисия гледат проектите за промени в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ и ДПС. Предложенията са да се запази както хартиената бюлетина, така и машинно гласуване.


 
С внесените поправки ГЕРБ предлага да се запази както хартиената бюлетина, така и машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели. Освен това чрез измененията се дава възможност на всеки български гражданин да избере лично за себе си начина, по който иска да упражни правото си на вот – с машина за гласуване или бюлетина. Регламентира се още, че ЦИК е компетентният орган, който трябва да осигури машинното гласуване.

 
Управляващите предлагат и нова глава в кодекса, с която се регламентира провеждането на избори за ВНС, като се въвежда смесена изборна система. Така при избори за ВНС, 200 народни представители се избират по пропорционална изборна система, а останалите 200 по мажоритарна.


 
При обявена извънредна епидемична обстановка в страната изборният ден да може да бъде удължаван до 48 часа, като сроковете, свързани с отчитането на изборните резултати, се удължават пропорционално на срока на удължаване на изборния ден, се предлага още в проекта за изменение на кодекса.
 
ДПС искат отпадането на квадратчето "Не подкрепям никого" в бюлетината, формалния текст за задължителното гласуване, връщане на старите правила за откриване на секции в чужбина, отпадане на уседналостта за различните видове вот, възможността за агитация на майчин език, както и камери в секциите.

Снимки: Агнес Методиева