Депутатите се заемат с бюджета

Минималната работна заплата се запазва на 780 лева

Политика
08:09 - 12 Юли 2023
1278
Депутатите се заемат с бюджета

Депутатите да обсъдят на първо четене законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2023 г. предвижда проектопрограмата за тази седмица на Народното събрание, публикувана на страницата на институцията.

На 5 юли Министерският съвет прие и внесе в Народното събрание законопроектите за държавния бюджет, за бюджета на Държавното обществено осигуряване и за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2023 година. 

На брифинг в Министерския съвет министърът на финансите Асен Василев представи основните параметри на бюджета. Той посочи, че са запазени всички социални плащания и са надградени част от мерките, заложени от служебния кабинет. Запазваме политиката по доходите, която служебният кабинет беше заложил, допълни министърът. Той посочи, че са прецизирани издръжката и капиталовите разходи. 

Бюджетът за 2023 г. е разработен при параметри в рамките на Маастрихтските критерии, с което правителството изпълни един от основните си приоритети да осигури на държавата редовен бюджет за 2023 г. с дефицит до 3 на сто от БВП, без да се увеличават данъците и без да се ограничават социалните плащания.

Макроикономическата прогноза на Министерството на финансите предвижда през 2023 г. растеж на БВП от 1,8% и достигане на размер от 184,5 млрд. лв. През 2024 г. растежът на БВП ще се ускори до 3,3%, а през 2025 г. се очаква да бъде 3,2%.

Очакванията са в края на 2023 г. инфлацията да се понижи до 5,6%, а средногодишната да бъде 8,7%, което се дължи на намалението на цените на храните и енергийните стоки. 

Минималната работна заплата се запазва на 780 лева.

Предвидено е увеличение на разходите за персонал с 10% за структурите, които не са получили такова увеличение през 2022 г и 15% - за структурите в общинската администрация.

Вчера парламентът прие на първо четене законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за тази година, както и за този на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

В проектопрограмата на парламента е и проект на решение относно процесуалното представителство на българската държава по международни арбитражни дела. Предвидено е и второ четене на изменения в Закона за пазарите на финансови инструменти и в Закона за чужденците в Република България. Очаква се народните представители да обсъдят на второ четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на заетостта.