Депутатите в Румъния отхвърлиха новото правителство

Само 88 сенатори и депутати в 465-местния парламент гласуваха в подкрепа на кабинета

ЕС
16:01 - 20 Октомври 2021
1252
Депутатите в Румъния отхвърлиха новото правителство

Изглежда, че настоящите политически сътресения в Румъния ще продължат, след като парламентът отказа да подкрепи ново правителство, съставено от Дачиан Чолош, две седмици след като предишното правителство загуби вот на недоверие, предаде "Франс прес".

Чолош, бивш еврокомисар по земеделие, беше номиниран преди малко повече от седмица от президента Клаус Йоханис след разпадането на предишната управляваща коалиция при либералния премиер Флорин Къцу.

Само 88 сенатори и депутати в 465-местния парламент гласуваха в подкрепа на кабинета, съставен от Чолош.

"Ще продължим да се опитваме да намерим решение, но другите страни трябва да поемат отговорност за това, което са направили", каза Чолош пред репортери след гласуването.

Правителството на Къцу се разпадна, след като ключов съюзник от коалицията напусна.

Президентът Йоханис ще проведе нови консултации с политически партии, за да определи нов премиер.

Тъй като политическите вълнения изглежда ще продължат, Румъния се бори да овладее коронавирусните инфекции, докато ваксинацията остава бавна.

Вчера северната ни съседка регистрира най-лошите си показатели от началото на пандемията - 561 починали и 18 863 заразени за 24 часа.

Болниците са претоварени, а леглата за интензивно лечение са недостатъчни, а Букурещ е принудена да прехвърли пациенти с COVID-19 - досега около 30 - в съседна Унгария.

По-малко от 35 процента от румънците досега са получили две дози ваксина, което е второто най-ниско ниво на имунизация в ЕС, след България.