Депутатите в спор дали да има комисия "Борисов-Петков" (НА ЖИВО)

Политика
10:22 - 14 Юни 2023
2126
Депутатите в спор дали да има комисия "Борисов-Петков" (НА ЖИВО)

Депутатите стартираха работния си ден с дебат по създаването на временна комисия, която да прецени има ли достатъчно основания Бойко Борисов, Кирил Петков и Даниел Александров да останат без имунитети, каквото искане има от прокуратурата. 

В петък искането на БСП за разследване на Бойко Борисов и отнемането на имунитета му е разпределено на правна комисия. Затова Георги Свиленски от БСП поиска тяхното проекторешение да бъде разгледано заедно с искането за създаване на временна комисия по имунитетите. Редно е да са заедно, защото са по една и съща тема, настоя той.

"Това са две различни по своята природа проекти за решение, не са взаимно допълващи. Вашето е трансмисия на предложението на главния прокурор", настоя председателят на НС Росен Желязков. Той отбеляза, че БСП не мотивират и обосновавате искането си с наличие на достатъчно данни.

"Защото си давате ясна сметка, че не могат да се разгласяват такива в проект за решение. За това се създава и временната комисия, която да разследва наличието на достатъчно данни и да предложи проект за решение. Правната комисия ще се съобрази с временната комисия и тогава двата проекта за решение ще бъдат предложени в пленарната зала", настоя Желязков.         

Свиленски настоя, че не са трансмисия на главния прокурор.

Желязков пък подчерта, че искането на БСП касае само Бойко Борисов, докато темата за временната комисия е за него, Кирил Петков и Даниел Александров. Затова нямало как да комбинират двете неща.

"Само за г-н Борисов бе изтекъл срокът, затова другите двама колеги не присъстват в предложението. НС винаги е подхождало по един начин. Тази ала-бала, с комисия каквато до сега не е  имало е недопустима", ядоса се Борислав Гуцанов. Въпреки това искането им не мина и се премина към създаването на временна комисия за имунитетите на тримата депутати, които все още не са се отказали сами от защитата си.

Искането за комисията бе представено от Мирослав Иванов от ПП-ДБ.

"Тази тема трябва да бъде затворена, следваме парламентарната практика. Последните години има 10 и повече искания за отнемане на имунитети и когато те не са давали своето съгласие, практиката повелява създаването на нарочна комисия, която да провери дали са налице обективни факти или едно или друго искане е политическо преследване", посочи той.

Иванов добави, че е заложено комисията да е на паритетен принцип. За срока също има различна практика - имало е случаи, в които е била от месец. "Тези случаи са немалко. Има случаи със срок за един депутат - една седмица. С оглед на това, че има искане за няколко народни представители, с огромен обем материали, зададения срок до 18 юли ще е достатъчен, за да може да се запознаем с тях", каза Иванов. ПП-ДБ иска заседанията да са публични.