Депутатите все пак взели заплати за април

Актуални новини
13:30 - 04 Май 2020
2218
Депутатите все пак взели заплати за април

Въпреки че преди месец депутатите гласуваха да не получават възнаграждения по време на извънредното положение, а да ги даряват по сметките на Министерство на здравеопазването, българските народни представители продължават да вземат заплати. 

За месец април пратениците в парламента са получили над 679 000 лева. Същата сума предстои да им бъде раздадена и за месец май, пише "Свободна Европа".

Народното събрание също реши да остави без заплати членовете на правителството, политическите кабинети на министрите и ръководителите на държавни и изпълнителни агенции. После обаче се е оказало, че това не е законно и депутатите нямат това право.

В същото време останалите без заплати висши чиновници се е наложило да попълват декларации, че се съгласяват с решението на Народното събрание.

В решението от 6 април обаче парламентаристите не са включили т. нар. "безотчетни пари", които те получават всеки месец. Въпреки пунктуалното изреждане на членове и алинеи, по които те сами си отнемат възнагражденията - и управляващи, и опозиция не са включили в тях точка 11 от Финансовите правила към правилника за дейността на парламента.

Именно там са регламентирани средствата, които всеки народен представител получава допълнително към заплатата си.

Парите са в размер на 2/3 от основното възнаграждение на депутатите. След актуализацията от месец април основната заплата на депутатите стана 4248 лева. 2/3 от нея са точно 2832 лева.

За 240 народни представители това прави малко над 679 000 лева. Средствата би следвало да се ползват за сътрудници, консултации, експертизи, представителни разходи и други. За изразходването на тези пари отделните депутати трябва да дават отчет пред парламентарните си групи на всеки три месеца. Самите средства пък се предоставят на групите, които ги разпределят към парламентаристите.

От парламентарната група на БСП са потвърдили, че допълнителните пари за месец април са получени. 

От парламентарната група на ГЕРБ са потвърдили официално, че допълнителните пари са разпределени. В позицията на партията обаче се казва, че това не са заплати на депутатите, а средства, които те трябва да ползват за експерти и работа в районите си.