Депутатските лимузини обиколили екватора 225 пъти

Общество
18:15 - 19 Май 2022
2909
Депутатските лимузини обиколили екватора 225 пъти

23 пъти разстоянието до Луната или 225 пъти обиколката на екватора са обиколили парламентарните лимузини за 10 години, откакто бяха доставени фабрично нови на Народното събрание. Това става ясно от официалния километраж, публикуван от парламента в техническата спецификация за нова обществена поръчка за ремонт на 30-те коли. 

Конкурсът за ремонт на возилата, които бяха купени по времето на шефката от ГЕРБ Цецка Цачева, е за над 150 хиляди лева без ДДС. 

Лимузините претърпяха сериозни ремонти през годините, а шофьорите от НСО често се оплакваха от електрониката под купетата и невъзможността изтънчените автомобили да минават ежегодно през всевъзможни кратери из републиканските пътища. 

Справка на Lupa.bg от посочените особености за фолксвагените за ремонт сочи още, че всяка от колите е минала средно по около 300 хиляди километра. Някои от тях обаче гонят половин милион след 10-годишно ползване. 

Иначе казано, общо са изминали около 9 милиона километра за едно десетилетие или по средно 82 километра на ден, ако са припалвани във всички 365-6 дни от годината. 

При това изчисление сметката показва почти половин милион литра дизел. При днешните цени на горивото, това би означавало харч от над 1,5 милиона лева за обиколките на депутатите, без да се брои амортизацията и ремонтите на скъпите им возила.  

Oсвен фолксвагените обаче народните избраници ползват и мерцедеси, и беемвета, както и микробуси.