Дерматолог обезобрази жена

Моника Ризова е подала жалба в Софийски градски съд

Новини
22:26 - 15 Август 2020
46260
Дерматолог обезобрази жена

Дерматологът д-р Дончо Етугов е обезобразил Моника Костадинова Ризова при поставянето на конци в лицето. Това заяви самата Ризова, която е подала жалба в Софийски градски съд. 

Историята на жената започва на 15 март 2019 г., когато отива да си извърши процедура – поставяне на конци Aptos в клиника „ЕСТЕ ДЕРМ“. Процедурата е извършена лично от д-р Дончо Етугов. След поставянето на конците, Моника Ризова получава сълзене на раните, масивен оток и дискомфорт, значително по-тежки от нормалните при извършване на подобни интервенции. В допълнение получава силни болки и сърбеж, пише „Скандал“.  

На 18 април 2019 г. тя посещава повторно клиниката за преглед. В следствие на инжекционна манипулация с въвеждане на неизвестен разтвор, същата е получила остра алергична реакция, за което има издадено съдебно медицинско удостоверение. „Оказва се, че ми е инжектиран Йодасепт, за който не съм попитана дали съм алергична и не ми е направено изследване за възможни алергични реакции“, коментира Моника Ризова. Според нея често срещани са алергиите към Йодасепт, поради което е недопустим подобен пропуск за лекар – специалист в дерматологичната медицина. Това е груба небрежност и проява на непрофесионализъм, допълва тя. След алергичната реакция, Ризова получава масивен оток на дясната лицева половина, причиняващ значителна лицева асиметрия, дискомфорт, трудна видимост с едното око, болки, сърбеж и възпаления на засегнатата част.  

Поради полученото допълнително усложнение, след посещение на Клиника по дерматология и венерология към Военномедицинска академия, се установява нужда от лечение в периода 19-24 април 2019 г., приемане на допълнителни антибиотични лекарства, мазила и извършване на интервенции за възстановяване на нормалното състояние на засегнатата част. Въпреки всички навременно положени усилия и лечения от страна на Моника Ризова, тя не се възстановява напълно от извършените от д-р Етугов манипулации повече от два месеца до 30 май 2019 г. Налага се да отиде на лечение в чужбина. Посещава Клиника по пластична, естетична хирургия и дермато-козметология „Тотал Чарм“ в Тбилиси, Грузия. Тя избира тази клиника, тъй като това са производителите на конците Aptos. Те извършват хирургична намеса на 14 юни 2019 г., при която се установява неправилно поставяне на конците от страна на д-р Дончо Етугов. Освен това са допуснати груби грешки при извършването на манипулацията и своевременната нужда от отстраняване на конците, обясни Моника Ризова. Инфекцията е овладяна, но не напълно, като се е наложило продължаване на антибиотичното и кортикостероидно лечение. 

Въпреки, че от извършената манипулация от д-р Етугов вече е минала повече от една година, Ризова продължава да търпи значителни вреди. „Имам белези по лицето, продължавам да приемам антибиотици и да живея живот, съпътстван от постоянен дискомфорт и непълно възстановяване“, коментира тя.  В жалбата си до Софийския градски съд, Моника Ризова представя документи за извършената манипулация от д-р Етугов в клиника „ЕСТЕ ДЕРМ“, съдебномедицинско удостоверение, удостоверение от Клиника по Дерматология и Венерология към ВМА, амбулаторен лист за преглед във ВМА, рецепти за изписани лекарства, удостоверение за хирургичната намеса в Клиника „Тотал чарм“ в Тбилиси, Грузия и др. Тя възнамерява да подаде още сигнали в прокуратурата, Етичната комисия към Българския лекарски съюз, към Българското дерматологично дружество и към Българската асоциация на естетичните дерматолози.  

Ето и отговорът от "Естетикс Енд Дермаролоджи'' на д-р Етугов:


"След всяка направена процедура, всеки пациент трябва да спазва определени правила за предпазване от инфекции и замърсяване, като  изпълнява препоръчаните от терапевта грижи, режим и поведение.  След процедурата лифтинг с конци, пациентката ни посети на своя първи контролен преглед и съобщи, че се чувства "добре". На втория контролен преглед сподели, че се е ''почесвала''  от дясната страна и по-късно на това място, кожата се е зачервила и отекла.  Обработихме зоната по правилата на антисептиката – промивка с кислородна вода 3% и обтриване с течен браунол. 
В последствие разбрахме, че след появата на оток и зачервяване, пациентката е посетила  пет специалиста по дерматология. Някои от тях се свързаха с екипа ни, за да ни информират за нейното състояние. От една от клиниките ни съобщиха, че пациентката е лекувана амбулаторно, поради съмнения за алергичен оток в дясната лицева половина, без да се конкретизира причината за него.

Именно от колегите си бяхме информирани за суспектната алергична реакция.  Пациентката не ни е посещавала след появата на това оточно състояние. Екипът ни е бил винаги на разположение и неколкократно сме се опитвали да се свържем с пациентката, за да бъдем в максимална полза като предложим съответстващото амбулаторно или стационарно лечение.  


В информираното си съгласие преди процедурата в нашата клиника пациентката не е отбелязала нищо в графата за алергични състояние. При налична, предходни анамнеза за алергии към медикаменти, задължително съобразяваме лечебния план.  Същевременно е важно да се знае, че йодните препарати са универсални антисептици и почистването на  кожа и лигавици е обичайна практика, както в дерматологията, така и в хирургията. Д-р Етугов преподава на студентите-медици, както и на специализиращите дерматолози "дерматохирургия" и добре познава  алгоритъма на лечение на локални кожни инфекции и рани.


Не може да се говори за нанесена щета в юридически смисъл. Незнайно защо, пациентката отказа да дойде на контролен преглед и лечение при нас. В изпълнение на нашата медицинска мисия и желание да окажем максимална помощ на пациентката д-р Етугов координира и организира нейното в клиниката в  Тбилиси, като беше в непрекъснат контакт с терапевтите в Грузия до нейното завръщане и пълното и възстановяване.


Не може да се твърди, че има лекарска грешка, след като на практика състоянието от лявата страна е нормално и без усложнения, а се коментира оток в дясно. Колега, прегледал пациентката, преди заминаването й за Грузия, твърди, че по време на консултацията е забелязал, че дясната и ръка несъзнателно "разчесва" входната точка на конците вдясно. Това потвърждава тезата за неспазване на изискването да се пази от инфекция входната точка на конците".