Десет страни от ЕС искат таван на цените на газа

ЕС предложи пакет от спешни мерки за справяне с растящите цени на енергията

ЕС
15:22 - 26 Септември 2022
1616
Десет страни от ЕС искат таван на цените на газа

Група от десет страни от Европейския съюз искат да накарат Брюксел да представи тази седмица планове за ограничаване на цената на газа в целия блок, според чернова на писмо, видяно от Ройтерс.

ЕС предложи пакет от спешни мерки за справяне с растящите цени на енергията по-рано този месец, но се отказа от таван на цената на газа, идея, която раздели 27-те държави-членки на блока.

Страните, които подкрепят тази инициатива, планират да засилят натиска върху Брюксел с писмо, в което се иска от Европейската комисия да направи предложения за таван на цената на газа за обсъждане на среща на енергийните министри на ЕС в петък, последвано от законодателно предложение възможно най-скоро.

"Ние признаваме усилията, положени от Комисията, и мерките, които предложи за справяне с кризата. Но все още не сме се заели с най-сериозния проблем от всички: цената на едро на природния газ", се казва в черновата на писмото, видяно от Ройтерс.

Представители на ЕС казаха, че около 10 държави обмислят да подпишат писмото, сред които Белгия, Италия, Полша, Малта и Гърция. По-рано ЕК предложи въвеждане на таван само на цената на руския газ, но тази идея бе категорчно отхвърлена от Германия.