Десетки арестувани след антиимигрантски митинги във Великобритания

Премиерът Киър Стармър нареди полицияга да разчисти улиците от „екстремисти”

Новини
12:54 - 04 Август 2024
1371
Десетки арестувани след антиимигрантски митинги във Великобритания

С десетки арестувани и няколко ранени полицаи завършиха протестите във Великобритания през изминалата нощ. Премиерът Киър Стармър даде пълната си подкрепа за това британската полиция разчисти улиците от „екстремисти”.

Дни наред, демонстрациите са насочени срещу имигранти и чужденци заради шокиращото нападение срещу деца в началото на седмицата.

Арестуваните са близо 100 души из цяла Великобритания. Протестите започнаха, след като непълнолетен нападна с нож малки деца, които били на уроци по танци. Нападателят уби три момиченца и рани още няколко в град Саутпорт. Митингите свикват няколко крайнодесни и ултранационалистически формации. Те не са масови и на тях се събират от няколко десетки до няколко стотин души. Но местата, на които има протести, са много. Вчера имаше по-многобройно акции в Ливърпул, Белфаст, Бристол, Стоук и Хъл.

На повечето митинги имаше напрежение и сблъсъци.

„Подчертахме пред полицията, че имат пълната ни подкрепа. Правим необходимото, за да има достатъчно прокурори, които да се заемат с тези случаи, както и достатъчно места в затворите”, заяви Ивет Купър, министър на вътрешните работи на Великобритания.

На две места имаше опити за подпалване на джамии. В Бристол конна полиция спря протестиращите да нападнат мотел, в който са настанени чакащи да получат статут на бежанци.

Обвиненият в масовото убийство в Саутпорт е роден на Острова, но родителите му са имигранти. Премиерът свика среща на кабинета в събота.

„Нека е ясно, че

който се забърка в криминално поведение и бандитизъм, може да очаква да бъде задържан, съден и наказан

с пълната тежест на закона. Включително ефективни присъди, забрани за пътуване и други мерки. Основното е хората да се чувстват в безопасност на улиците на своите градове”, заяви Ивет Купър.

Свикването на протестите започна, след като в социалните мрежи стотици хиляди прочетоха и споделиха фалшивата новина, че нападналия децата е ислямски терорист. Полицията разкри самоличността му и каза, че явно мотивите му не са политически. Въпреки това организаторите на протестите продължиха да ги свикват.