Десетки хиляди на протест в Бангладеш и Индонезия

Мюсюлманите протестират след убийството миналия месец на френския учител Самуел Пати

Свят
13:07 - 02 Ноември 2020
1393
Десетки хиляди на протест в Бангладеш и Индонезия

Най-малко 50 000 души организираха най-голямата демонстрация досега в Бангладеш заради позицията на френския президент Еманюел Макрон за правото да се публикуват карикатури на пророка Мохамед, докато се опитват да стигнат до френското посолство в Дака, съобщава полицията, цитирана от медии.

Коментарът на Макрон, че ислямът е "в криза" и защитата му за свободата на словото с карикатура, която според мюсюлманите е обида за техния пророк, предизвика глобална реакция, като мюсюлмани по целия свят провеждат протести и призовават за бойкот на френските продукти.

Протестът, започнал в най-голямата джамия в Бангладеш в столицата Дака е спрян с приближаване до френското посолство, където е засилена охраната. Според организаторите на протеста, те са повече от 100 000 души. Протестиращите скандират да не се обижда пророка и изгориха плакати с Макрон.

Мюсюлманите протестират след убийството миналия месец на френския учител Самуел Пати (но не заради убийството му, а заради карикатурата на пророка Мохамед). Третата голяма анти-френска демонстрация в Бангладеш през последната седмица бе свикана от "Хефазат-и-Ислам", една от най-големите мюсюлмански политически групи в страната със 160 милиона души.

Джунайд Бабунагаори, заместник-ръководител на групата, призова премиера Шейх Хасина да накара парламента на Бангладеш да осъди Макрон. "Призовавам търговците да изхвърлят френски продукти. Моля ООН да предприеме строги действия срещу Франция", каза той на митинга.

Френският президент заяви, че разбира чувствата на мюсюлманите, но поддържа тезата си, че "радикалният ислям", срещу който се опитва да се бори, е заплаха за всички хора, особено за мюсюлманите.

"Разбирам изразените чувства и ги уважавам. Но трябва да разберете моята роля в момента, това е да направя две неща: да насърчавам спокойствието и също така да защитавам тези права. Винаги ще защитавам в моята страна свободата на словото, да се пиша, да се мисли, да се рисува", добави той.

И в Индонезия протестират срещу Франция, в понеделник мюсюлмани тръгнаха към строго охраняваното френско посолство в столицата Джакарта. Развяващи бели знамена, носещи ислямската декларация за вяра, повече от 2000 души блокираха голяма пътна артерия в центъра на Джакарта.

Властите блокираха улици, водещи до посолството, където над 1000 полицаи и войници бяха разположени в и около сградата. Протестиращите скандират "Бог е велик" и "Бойкот френски продукти".

В събота президентът на Индонезия Джоко Уидодо решително осъди атаките в Париж и Ница, както и изказванията на Макрон, които бяха счетени за обидни спрямо исляма и мюсюлманите. Уидодо заяви, че свободата на изразяване, която накърнява честта, светостта на религиозните ценности и символи, не може да бъде оправдана и трябва да бъде спряна. "Свързването на религията с терористични актове е голяма грешка. Тероризмът е тероризъм, терористите са терористи, тероризмът няма нищо общо с никоя религия."

Протестиращите индонезийци носят транспаранти, наричащи Макрон - "истинският терорист" и настояват да бъде незабавно изгонен посланикът на Франция. "Иншалах, ние мюсюлманите прощаваме, но ако той не оттегли всичките си думи и карикатури и не се извини, Иншалах, той винаги ще бъдете презирани", обяснява Назарудин, 70-годишен протестиращ, пред "Ройтерс".

Миналата седмица млад тунизиец, който крещи "Аллаху Акбар", обезглави жена и уби двама души във френския град Ница. Две седмици по-рано учителят Пати бе обезглавен от 18-годишен заради карикатура на пророка Мохамед, показана в клас.