Десетки хиляди в Грузия настояха за освобождаването на Саакашвили

Новини
19:53 - 14 Октомври 2021
1520
Десетки хиляди в Грузия настояха за освобождаването на Саакашвили

Десетки хиляди грузинци се събраха на митинг в столицата Тбилиси, за да поискат освобождаването на хвърления в затвора бивш президент и опозиционен лидер Михаил Саакашвили, предаде "Франс прес".

Скандирайки прякора на Саакашвили "Миша!" и развявайки национални знамена, демонстрантите изпълниха Площада на Свободата в града и главната пътна артерия бул. "Руставели", като кореспондент на АФП оценява тълпата на повече от 50 000 души.

Президент на Грузия от 2004 до 2013 г., Саакашвили беше арестуван и хвърлен в затвора в началото на октомври след завръщането му от изгнание в Украйна.

53-годишният основател на основната опозиционна сила на Грузия, Обединеното национално движение, обяви гладна стачка и лекарите изразиха загриженост за влошеното му здраве.

Яркият прозападен реформатор беше осъден задочно по обвинение в злоупотреба със служебно положение и осъден на шест години затвор през 2018 г. Той отрече нарушения.

Адвокатът на Саакашвили Ника Гварамия прочете обръщение към тълпата, призовавайки правителството, свързано с неговия основен съперник - могъщия магнат Бидзина Иванишвили, да бъде "унищожено".

"Грузия трябва да се върне към прозападния си път и да стане фар за демокрация, реформи и развитие", се казва в писмото.

"Време е да спасим Грузия чрез нашето национално единство и помирение."

В четвъртък сутринта километрични кортежи с привърженици на Саакашвили се насочиха към Тбилиси от цялата страна, съобщи независимата телевизия Пирвели.