Десетки измряха от отравяне, след като камион с амоняк катастрофира в Илинойс

Евакуирани са жителите от района на инцидента

САЩ
21:45 - 30 Септември 2023
11720
Десетки измряха от отравяне, след като камион с амоняк катастрофира в Илинойс

Американски федерален регулаторен орган потвърди днес, че катастрофа на камион полуремарке, превозващ токсично вещество, в централната част на щата Илинойс, е довела до "множество смъртни случаи". Имало е и отделяне на опасни вещества във въздуха, заради което е предприета евакуация на жителите в района, предаде Асошиейтед прес, цитирано от БТА.

Националния съвет за транспортна безопасност разследва инцидента, станал близо до Тютополис, съобщи говорителката на съвета Дженифър Габрис.

Пожарникари, полицаи и други спасители, работили на мястото снощи, днес все още бяха там, опитвайки се да овладеят облака от амоняк, който се отделяше от преобърнатата цистерна, отбелязва АП.

Имаме много смели пожарникари, спешни медици, специалисти по опасни вещества, полицаи, които работят на това място в момента", заяви на пресконференция днес шерифът на окръг Ефингам Пол Кюнс.

Властите не съобщават колко души са загинали или са били ранени.

"Със съжаление трябва да съобщя, че имаме няколко смъртни случая, но не разполагам с данни за точния им брой", каза Кюнс.

Говорителката на щатската полиция Мелани Арнолд заяви, че властите първоначално са смятали, че има петима загинали, но тази информация се е оказала прибързана поради първоначалното объркване. Арнолд каза, че в резултат на катастрофата се е образувал облак от безводен амоняк на пътното платно и условията са били много опасни, така че се е наложило спасителите да изчакат.

Началникът на противопожарната служба Тим Макмахън съобщи, че цистерната е започнала да изтича, след като се е преобърнала в канавката. Властите все още не позволяват на автомобилите да се движат в този район. Евакуирани са жителите в радиус от километър и половина от инцидента. Тютополис е с население от около 1600 души.