Десетки протестират "За истинска детска болница"

Здраве
10:11 - 23 Юни 2021
2489
Десетки протестират "За истинска детска болница"

Десетки родители се събраха на протест под прозорците на Министерския съвет с искане за незабавно спиране на дострояването на 40-годишното изоставено скеле, предвидено за Национална детска болница и постъпки за изграждането на нова, модерна и функционална сграда, която да събере не само необходимата апаратура, но и специалистите по педиатрични грижи, видя репортер на Lupa.bg. 

Демонстрацията идва на фона на вчерашното обсъждане в МРРБ, от което стана ясно, че на здравното министерство в лицето на служебния министър Стойчо Кацаров ще бъде дадено предписание за промяна на устройствения план в района така, че да бъде узаконено строителството на стария мастодонт. Според разпоредбите там, в рамките на терените на Александровската болница, не може да се вдигне здание от 12 етажа, а до 7. 

Родителите са на мнение, че довършването на проекта ще е пагубно за нивото на самата болница, включително по отношение на нейната безопасност. Демократична България вече няколко години отправя предупреждение, а темата е основна в предизборната кампания на кандидатите й за депутати в столицата. 

Във вторник се очаква още по-масиран протест, този път пред президентството, със същите искания.