Десетки смъртни случая от жегите на поклонението в Мека

Свят
17:25 - 17 Юни 2024
1565
Десетки смъртни случая от жегите на поклонението в Мека

Саудитска Арабия предупреди за рязко покачване на температурата в Мека в края на хаджа. Потвърдени бяха повече от дузина смъртни случаи, свързани с горещината. Властите регистрираха над 2700 случая на "топлинно изтощение" само за ден, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

На 17 юни се очаква температурите да достигнат 49 градуса в Мека. "Свещените места днес регистрират най-високите температури от началото на хаджа и съветваме гостите на Бога да не се излагат на слънце", се казва в изявление на здравното министерство.

Йорданското външно министерство информира, че 14 йордански поклонници са починали "след като са получили слънчев удар вследствие на екстремната гореща вълна", а други 17 са "в неизвестност". Външното министерство на Сенегал също заяви, че други трима са починали.

На 16 юни са регистрирани 2764 случая на топлинно изтощение, дължащи се на излагане на слънце и "неспазване на указанията", които включват предпазване от слънцето в най-горещите часове на деня.

"Превенцията е най-важна и ангажиментът на поклонниците да не излизат в пиковите часове, освен когато е необходимо, или да използват чадър, ще намали случаите на топлинно изтощение. Нашите здравни насоки за предстоящите дни са ясни и лесни: носете чадър, пийте редовно вода и избягвайте излагането на слънце", се казва в изявлението на министерството.