Десетки ученички отровени в Афганистан

Новини
13:45 - 05 Юни 2023
2426
Десетки ученички отровени в Афганистан

Близо 80 афганистански ученички са били отровени и хоспитализирани при две отделни нападения срещу училищата им, съобщи "Скай Нюз".

Първото подобно нападение, за което е съобщено в Афганистан, датира от август 2021 г., когато талибаните поеха контрола над страната и започнаха да отнемат правата на жените и момичетата. На жените е забранено да посещават повечето обществени места, а момичетата могат да получават образование само до 6-ти клас.

Близо 80-те ученички са отровени в окръг Сангчарак на провинция Сар-е-Пул през уикенда, заяви началникът на провинциалния отдел по образованието Мохамед Рахмани. По думите му 60 от тях са отровени в училище Насуан-е-Кабод Ааб и 17 - в училище Насуан-е-Файзабад.

Двете училища се намират близо едно до друго и са били набелязани предварително. "Преместихме учениците в болница и сега всички са добре", добави Рахмани.

"Започнало е разследване, и първоначалните данни показват, че някой с неприязън е платил на трето лице да извърши нападенията", уточни той, пише БГНЕС.

Как са били отровени момичетата и какъв е статусът на тяхното страдание, все още не е изяснено. Те са от първи до шести клас, но възрастта им не се съобщава публично.

Съседната държава Иран също стана свидетел отравяне на ученички от ноември миналата година. Хиляди ученици съобщиха, че са се разболели от отровни изпарения, но не бяха дадени отговори кой е извършил нападенията и каква отрова е била използвана.