Деси Банова взима минералната вода на с. Баня, ще се кисне в "топило"

Президентшата дава половин милион да докара тръбите до семейното имение

Политика
15:31 - 01 Март 2024
10061
Деси Банова взима минералната вода на с. Баня, ще се кисне в "топило"

Президентшата Десислава Банова - Плевнелиева е решила да въведе баровски подобрения в семейното имение в село Баня край Разлог. Бившата синоптичка е подала заявление до "Басейнова дирекция" да й бъде разрешено да отклони част от минералната вода на селото, за да си направи "топило" - това е терминът за топъл басейн на открито.

Топилото ще е с вместимост 30 куб. метра, като Банова иска всеки ден то да се обновява с 10 процента от обема. Температурата ще бъде 32 градуса, което значи, че Деси ще разрежда минералната вода, която тече в Баня с врящите 58.

Молбата е от собствената й фирма "Деси Банова" ООД, регистрирана през 2017 г. Последният обявен оборот е от 2021-а - 226 000 лева.

Определено му трябва басейн

Според Банова басейнът ще се ползва за "профилактика". Годишно той ще консумира 6464,15 кубика от водата на селото. За да я докара до двора си, Деси ще трябва да изгради водопровод от 2,6 км., което струва не по-малко от половин милион лева.

Райското кътче на Плевнелиеви се намира на изхода на разложкото село Баня в посока Банско, на един хвърлей от пътя. Проблемът е, че няма басейн. Последният път, в който се отбил до селото, Росен завел синоптичката да се плацика в минералната вода на отстоящия на не повече от 500 м 4-звезден хотел "Хот Спрингс".