Десислава Атанасова оглави комисията за нова конституция

Два месеца депутатите ще бистрят проекта на ГЕРБ

Актуални новини
11:23 - 02 Октомври 2020
2990
Десислава Атанасова оглави комисията за нова конституция

Десислава Атанасова от ГЕРБ ще оглави комисията за нова конституция. Това стана ясно днес, след като 116 народни представители гласувах "за" създаването й. Протгив бяха 52-ма, а един се въздържа. 

Заместници на Атанасова са Тома Биков и Красимир Ципов от ГЕРБ и Искрен Веселинов от "Обединени патриоти". ГЕРБ предложи от тяхно име в комисията да влезе и напусналият групата на социалистите Спас Панчев.

От квотата на патриотите влизат още Християн Митев и Борис Янчев. От "ВОЛЯ" предложиха за членове Пламен Христов, Елена Пешева и Симеон Иванов.

Депутатите от БСП гласуваха против създаването на такава комисия, а ДПС напуснаха демонстративно залата. И двете партии са против проекта за конституцията, свикването на Велико Народно събрание и създаването на комисията и заради това отказаха да участват в нея.

Филип Попов от БСП предупреди мнозинството, че тръгват към пълен цирк по отношение на такъв важен въпрос. "Не очакваме оценка от вас," отвърна му председателят на парламента Цвета Караянчева.

В продължение на два месеца комисията ще обсъжда и анализира проекта на управляващите за нова конституция, който беше отречен от цялата научна общност. Според опозицията целта на комисията е тупане на топката, за да остане Борисов на власт. Заявката на премиера бе решението за свикване на Велико народно събрание да бъде взето два месеца след внасянето на проекта за конституцията, т.е. в началото на ноември. Комисията обаче ще работи поне до началото на декември.