Десислава Иванчева отново е извън затвора заради лечение на микроаденом

"Година и половина с Биляна Петрова очакваме решение дали ще бъдем помилвани", каза бившият кмет на столичния район "Младост"

Топ
10:14 - 17 Юни 2024
1761
Десислава Иванчева отново е извън затвора заради лечение на микроаденом

"Все още съм в затвора, въпреки че доста медии спекулираха, че вече съм освободена. В момента съм в прекъсване по медицински причини заради лечение в ендокринологията" - това обясни в студиото на bTV бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. 

"Това е задължително постъпване, тъй като съм диспансеризирана, за да мога да направя ядреномагнитен резонанс. В момента нямам прегледи и изследвания и затова мога да присъствам в студиото ви. В сряда тръгвам обратно за Сливен с автобуса", обясни Иванчева, която от края на 2022 г. изтърпява в сливенския затвор присъда за подкуп. През 2023 г. тя отново бе за кратко извън затвора за лечение на микроаденом. 

Бившата кметица на "Младост" води три дела - две срещу затвора в Сливен и едно срещу Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" в София.

"Има липса на лечение от тяхна страна. Осем месеца не ми бяха давали жизнено важно за мен хапче. Благодарение на делата, които заведохме, лечението ми тръгна, но пък имам увреждане - микроаденомът се увеличи с почти една единица. Високият пролактин - по време на престоя ми в затвора се стигна до психически стрес и депресия, макар че съм адаптивна и дребните неща в затвора не ме притесняват", разказа Иванчева и добави: 

"Имам проблем и с излизанията си за лечение на зъбите. Не ме пускат и за астма, която ми откриха. Двете дела, които заведохме в Сливен, не тръгнаха - това е противозаконно, не може да не тръгне едно дело. Другото съмнително е, че ни се падна съдия (Мария) Шишкова (бел. ред.: бивш заместник-главен прокурор на Сотир Цацаров). Тук има конфликт на интереси". 

Иванчева благодари на хората, които са подкрепили нея и Биляна Петрова с подписка за помилване, но посочи, че вече година и половина очаква решение. 

"Година и шест месеца вече чакаме президентът и вицепрезидентът да се произнесат по това да бъдем помилвани. Направена е вече подписка с хиляди подписи. С нея се запитва президентът какво мисли по въпроса и дали ще даде някакъв отговор. Веднага, още при задържането ни имаше три постъпили молби за помилване - от адвокат Николай Хаджигенов, от Мая Манолова, от адвокат Теодора Гинчева. И с тези молби са постъпили подписи на хората, които желаят да бъдем освободени", припомни Иванчева.

Тя сподели също, че е щастлива, че има възможност да види сина си, който бе заченат ин витро и се роди, докато тя е лишена от свобода. "Чувствата са смесени. Щастлива съм, тъй като мога да видя малкия и ми е тъжно с всичко това, което ми се случи", сподели Иванчева. Тя покани медиите за разговор с нея и в затвора, където по думите ѝ няма основание и причина да не бъдат допуснати, "тъй като това означава да нарушат вашето и моето право - да се срещна с медиите и да говоря".