Десислава Радева раздаде награди на 14 деца за правопис

Учениците имаха само минута за проверка на грешките

Новини
13:15 - 11 Май 2019
3506
Десислава Радева раздаде награди на 14 деца за правопис

14 деца бяха наградени за висока грамотност на Националното състезание по правопис “Пазим езика си” в деня на Св. Св.Кирил и Методий. Те получиха приз от сдружение „Живата вода”, който оглавява Първата дама Десислава Радева.

Първият етап на надпреварата се проведе на 20 април. В нея се регистрираха над 4500 участници от V и VI клас от цялата страна, а официално в него се включиха 3600. Децата трябваше да покажат знания за езиковите норми и синонимното богатство в българския език.

14 от отличените мериха сили и днес. Те трябваше да решат две задачи - една за правопис и пунктуация и една за смислово подреждане на изреченията в текст.

Състезателите имаха само по минута, за да проверят правописа и пунктуацията. За 6 минути пък трябваше  да сглобят изречения в откъс от „Писма от пущинаците“ на Николай Хайтов.

Двама са победителите на първо място от 5-класниците - София Бозова и Елия Венциславова. След тях на второ и трето място се наредиха Белослава Комсийска и Тихомира Демирева.

Първо място сред 6-класниците взе Рафаела Панайотова, а Ралица Раева и Симона Александрова се наредиха на второ и трето място. Останалите участници в състезанието също получиха грамоти за отличен успех - Александрина Йорданова, Йоана Илиева, Жулиета Николова, Габриела Николова, Сиана Соракова, Мартин Попов и Емел Бейдатова. Наградите връчи Десислава Радева.

„Мили деца, поздравявам ви за амбицията и куража да се включите в това състезание. Не само вие пазите езика, а и езика пази вас. Пожелавам ви да имате красиви и дръзки мечти и да ги формулирате на нашия красив български език“

Президентът подари красив букет с лилави и жълти цветя на организаторката на събитието Десислава Радева.