Десислава Танева: Да си мълчим за измамите, че ще ни спрат парите

Икономика
14:28 - 08 Юни 2020
4328
Десислава Танева: Да си мълчим за измамите, че ще ни спрат парите

Запис, в който министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева съветва зеленчукопроизводителите да си затворят очите пред измамите с европейски средства, публикуваха от сайта "Биволъ". Във видеото се чува следното изказване на Десислава Танева: 

„Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което бранша искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!“
Думите на Танева се отнасят за схемата за директно подпомагане „Обвързана подкрепа“. Признанието, че схемата е силно компрометирана от множество констатирани измами идва след въпросите на Георги Василев, който е организационен секретар на асоциацията „Български пипер“. Записът е от Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, проведен вероятно на 27 март тази година, уточнява Биволъ.

Официално в специализираните в земеделие медии беше съобщено, че Танева и нейните заместници са представили пред бранша мерки, които възнамеряват да предприемат по отношение на сектор плодове и зеленчуци.

Предупреждението на Танева към сектора, да си мълчат за проблемите в „Обвързана подкрепа“ е провокирано от информацията, че в асоциацията „Български пипер“ са постъпили 22 запитвания от нейни членове, във връзка с факта, че те са били финансирани с повече пари, отколкото са очаквали от обвързаната подкрепа.

„Ние се досещаме от къде може да са тези пари, които са в повече. Аз предполагам, че не е само при нас, а при всички зеленчуци. Бихме искали, ако може с цифри, официално как става така, че получихме тези пари, които получихме?“ пита секретарят Георги Василев.