Десни в афект: Плащат ли на Петър Москов да краде гласове от ДСБ?

Новини
15:00 - 05 Март 2021
4927
Десни в афект: Плащат ли на Петър Москов да краде гласове от ДСБ?

Бившият здравен министър Петър Москов отнесе купища хули, след като стана ясно, че ще се състезава на десния фронт с  дясно консервативната си партия КОД. Някогашният заместник на Иван Костов събра нова порция омраза от бивши съпартийци и въобще десни симпатизанти, част от които се усъмниха, че той ще отбие част от гласовете на техните избиратели за себе си.

„Москов разчита на люспи от ДСБ, разочаровани вдясно, които не гласуват от години, като дефакто се предлага като алтернатива на партията на Костов. Така ще изиграе поредният лош номер на партията за втори път,", ядосват се костовистите.

Други стигнаха и по-далеч и написаха в социалните мрежи, че на Москов може и да му се плаща за тази подмолна роля на предстоящия вот.

Критици на бившия тъмносин началник пък го нападнаха, че реално той е наясно, че няма да влезе в парламента, но може да гони субсидия.

Че Москов се представя като алтернатива на ДБ личи и от едно от основните му послания в платформата на партията му. "Без либерални експерименти с човешката природа.", е краткото обещание към симпатизантите. Не е тайна, че на коалицията на Христо Иванов и ген. Атанасов отдавна лепнаха прозвище джендърите, заради либералните идеи по темата.   

В листите на КОД Москов е събрал някои люспи СДС и ДСБ, макар и не особено популярни. Най-известното име в партийните списъци на ексминистъра е синият доктор Ваньо Шарков, който в последните години напусна политическата сцена, а навремето бе член на НИС на СДС. После за кратко бе в партията на Надежда Нейнски "Синьо единство". На медика от свищовската болница, Москов повери водещото място в лидерския 25-и МИР в София.  

Всъщност Москов е обявен за враг и предател за ДСБ, след като през 2016-а вместо да последва партията, която реши да излезе от управленската коалиция с ГЕРБ, той предпочете да остане във властта, за да запази министерския си пост. Това беше и краят му в тъмносините редици - изключи го тогавашният лидер Радан Кънев. 

След като Москов публикува основните послания на партията, си, под поста му се изсипа мощен хейт. „Политически труп”, „Знаем те, сърбахме ти попарата”, „Изпята песен”са част от острите реакции на явно силно настроени срещу него.

Партия КОД, която Москов обяви като организация, която ще обединява десницата, не присъства като евентуален участник в следващия парламент в нито едно социологическо проучване.