Десният Мартин Димитров контролира Корнелия Нинова в НС

Новини
14:05 - 22 Декември 2021 (обновена)
5987
Десният Мартин Димитров контролира Корнелия Нинова в НС

Икономиката и иновациите в Народното събрание ще нищят 21 депутати, като председател на комисията стана Мартин Димитров от групата на ДБ, а за негови заместници колегите му избраха Александър Ракшиев (ПП), Александър Иванов (ГЕРБ), Адлен Шефкед (ДПС), Петър Кънев (БСП). Така десният Димитров ще контролира ресорната министърка и вицепремиер Корнелия Нинова (квота на БСП - б.р.). 

ПГ на Има такъв народ пое председателството на бюджетната комисия в НС, като Любомир Каримански стана неин шеф с четирима заместници от ПП, ГЕРБ и ДПС, като това са съответно Венко Сабрутев, Кирил Ананиев, Румен Гечев и Йордан Цонев. Членове са общо шестима от ПП, шестима от ГЕРБ, трима от БСП, двама от ИТН, двама от ДБ и един от "Възраждане". 

Комисията по правни и конституционни въпроси е със същото разпределение, както бюджетната - 23 членове, като квотно също не се различава. За неин шеф бе избран Милен Матеев от Продължаваме промяната. Негови вицета са Анна Александрова (ГЕРБ), Хамид Хамид (ДПС), Андрей Михайлов (ИТН), Атанас Славов (ДБ).

Любопитната подробност е, че председателят Матеев стана популярен преди парламентарния вот на 14 ноември с хвалбата си как е пробил охраната на президента Румен Радев, за да се здрависа с него в Павликени. 

"Сред множеството обградило Президента на площада в Павликени, тъкмо се добрах до него, когато загрижен гард на НСО застана пред мен и аз възроптах: „Ама, моля Ви, ние сме от листата на Продължаваме Промяната...", гордо заяви депутатът от ПП. 

Енергийната комисия депутатите решиха да поверят на Радослав Рибарски от Продължаваме промяната със заместници Делян Добрев (ГЕРБ), Рамадан Аталай (ДПС), Тихомир Тенев (ИТН), Ивайло Мирчев (ДБ). 

Комисията по регионалното развитие също отива в ръцете на Продължаваме промяната в лицето на Настимир Ананиев, а вицетата му ще са Петя Аврамова (ГЕРБ), Цветан Енчев (ДПС), Георги Георгиев (ИТН). 

Външната политика председателства Венцислава Любенова от Продължаваме промяната, като нейни заместници избраха Атанас Михнев (ПП), Екатерина Захариева (ГЕРБ), Станислав Анастасов (ДПС). Любенова е член на ПП Волт на Настимир Ананиев и бивш кандидат за евродепутат. 

Евровъпросите отидоха в ръцете на депутата от БСП Драгомир Стойнев със заместници Деница Симеонова (ПП), Томислав Дончев (ГЕРБ), Марио Рангелов (ДПС). 

Контрола върху военния министър и отбранителните въпроси Стефан Янев поема Атанас Зафиров от левицата със заместници Благовест Белев (ПП), Христо Гаджев (ГЕРБ), Александър Александров (ИТН), Николай Дренчев (Възраждане).  

Вътрешната комисия вече председателства лидера на ДСБ в оставка ген. Атанас Атанасов. Заместници ще са му Елена Стефанова (ПП), Христо Терзийски (ГЕРБ), Бойко Клечков (БСП), Николай Радулов (ИТН).

Иво Атанасов от ИТН възрази срещу избирането на съпредседателя на ДБ за шефския пост на МВР комисията в НС. "Това е една от най-важните комисии и исканията на гражданите за промяна в модела на управление е насочен и срещу статуквото. А той е част от това статукво. Бил е част от правителството на Борисов и спомагаше то да не падне от власт. Представителите на неговата партия му искат оставката, а ние го избираме на 2 отговорни поста - зам.-шеф на НС и председател на комисията по вътрешна сигурност", отбеляза депутатът.

Атанасов обаче бе категоричен: "Няма да си правя отвод". "Не знам в какво статукво ме слагате, но аз никога не съм в управляваща позиция. По време на протестите бях през цялото време на Орлов мост и площадите, докато Вас не съм Ви виждал", ядоса се генералът. 

Намеси се и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, като каза, че ходът на промяната бил ясен: "Виждаме го от месеци - промяната продължава да вадим скелети от гардероба и да се връщаме в периоди отпреди '89-а година по действия - ако съдим по тези на МВР. Съвсем нормално е при тези действия - щом Бойко Рашков е министър, Атанасов да е начело на вътрешната комисия. Няма какво да се чудим". 

Въпреки краткия спор генералът бе избран включително с гласовете на ИТН, с изключение на един "въздържал се". 

Комисията за контрол на службите, която е с ротационен състав, пръв пое Калоян Икономов от Продължаваме промяната

Земеделието в НС е в ръцете на ИТН чрез техния депутат Пламен Абровски, със заместници Росен Костурков (ПП), Десислава Танева (ГЕРБ), Ализан Яхова (ДПС), която бе шеф на ДФЗ преди близо 13 години. 

Оказа се, че мнозинството в председателския съвет на НС е пожелало да даде социалната комисия на ДПС, но от групата на ДПС се оплакаха, че това се е случило без диалог. "Няма как да приемем такава номинация без да са проведени разговори", заяви Хамид Хамид и обвини депутатите на промяната, че са решили да взимат решения вместо групата на ДПС и напомни, че преди 12 години и ГЕРБ са действали така. ГЕРБ пък се оплакаха, че комисията по вероизповеданията им била дадена за председателски пост като "подаяние". "Приемаме, за да не обидим представителите на религиозните общности", заяви Тома Биков. В крайна сметка Елисавета Белобрадова (ДБ) бе предложена за шеф на Комисията по труда и социалните въпроси. 

Очаквайте пълните състави на парламентарните комисии