Не с 10 , а с 20% скачат заплатите за ченгета, военни и чиновници

Политика
12:09 - 03 Юни 2022
9303
Не с 10, а с 20% скачат заплатите за ченгета, военни и чиновници

Заради направени оптимизации с актуализацията на бюджета се предвижда увеличение на заплатите с до 20% за сектор "Отбрана", МВР и Министерския съвет. Това обяви по време на блиц парламентарния контрол министърът на финансите и вицепремиер Асен Василев. По-рано тази седмица социалният министър Георги Гьоков (БСП) намекна, че ръстът на възнагражденията в обществения сектор може да се постигне около 10% след актуализацията на бюджета от 1 юли.

Във фиска има малко под 300 милиона лева, които могат да се ползват за увеличение на заплатите в публичния сектор, ако се направят оптимизации, смята вицепремиерът.

Василев обясни, че от догодина трябва да се направи промяна в заплащането на осигуровките на държавните служители, като те да са като на работещите в частния сектор.

"В бюджета за 2023 г., ние като Министерство на финансите, бихме предложили такава промяна да бъде направена, така че държавните служители да се осигуряват по същия начин, по който се осигуряват служителите в частния сектор, като това, държа да отбележа, не доведе до намаляване на техните доходи.

Т.е. промяната да бъде направена по такъв начин, че да се запазят доходите на тези служители, нетно това, което получават".

Това каза Василев. И допълни, цитиран от "КлубZ": 

"Но най-накрая държавните служители и служителите в компаниите да бъдат равнопоставени при тяхното осигуряване и при осигуровките и данъците, които те плащат, което смятам, че би било абсолютно честно, но изисква по-дълъг период от време за подготовка, преизчисление. Един такъв модел, разбира се, трябва да бъде гласуван и от Народното събрание, няма как да бъде наложен от правителството".