Дете е лекувано заради пристрастяване към видеоигри

Актуални новини
14:59 - 17 Септември 2021
1922
Дете е лекувано заради пристрастяване към видеоигри

Испанско момче е лекувано два месеца заради силна зависимост от видеоигра. Това е първият клиничен случай на непълнолетен, хоспитализиран поради такава пристрастеност.

Момчето постъпва в болница със симптоми, сред които изолация у дома, отказ от социално взаимодействие, отказ да посещава лекар, слаб интерес към заобикалящата среда, смущения в съня, отказ от извършване на основни всекидневни дейности и от прием на предписани лекарства.

Младежът преди това се справял чудесно в училище, но роднините му установили, че той често отсъства от часовете и губи интерес към ученето.

В клиниката лекарите установили, че пристрастяването към видеоиграта настъпило, след като момчето загубило роднина и в резултат и на напрежението от нарастващите изисквания към него в училище.

За лечението бил приложен интензивен мултидисциплинарен подход, работа с пациента и със семейството му, когнитивно реконструиране, развитие на нови умения. Според специалистите терапията помогнала на момчето за осъзнае ефекта на видеоиграта върху живота му, да се справи със скръбта по загубата на близкия човек и да разбере как играта е успяла да му създаде убежище от емоционалния дистрес.