Детектив търси биологичната майка на осиновена в Швеция българка

Опитите ударили на камък, но Лина Ларшон не се отказва

Актуални новини
12:51 - 15 Август 2023
9017
Детектив търси биологичната майка на осиновена в Швеция българка

Една шведска музикантка упорито търси корените си в България. Един от многото въпроси, които си задава, е от българския ѝ род ли идва любовта към точно това изкуство, има ли близки, които също са се посветили на него.

Лина Ларшон е осиновена от България, знае това от малка, отдавна го е приела, но много иска поне да научи коя жена я е родила.

Преди години наела дори детектив, но всичките му усилия да научи нещо за произхода ѝ ударили на камък. Лина обаче не се отказва.

“Искам да намеря майка си и ако успея, ще застана пред нея е ще я попитам защо ме е изоставила. Но без гняв и обида, просто искам да науча какво се е случило”, казва тя.


Лина Ларшон е родена на 15 юли 1980 г. в тогавашния град Средногорие, създаден от сливането на Пирдоп и Златица по соцвреме.

Името на майка ѝ е Султана, бащата е неизвестен. Кръстена е Вергиния и е оставена за осиновяване в дом “Майка и дете” в Златица. Оттам я взимат българката Иванка и съпругът ѝ от Швеция Роналд Ларшон, когато е на малко повече от година и 4 месеца.

Иванка е софиянка, но в средата на 70-те години работи в прословутия грандхотел “Варна” (известен като Шведски) в курорта Дружба. Там се запознава с бъдещия си съпруг и се женят. Тя забременява и ражда близнаци – момче и момиче, но преждевременно децата умират след едно денонощие. Иванка има гинекологичен проблем и двамата с Роланд решават да си осиновят дете от България.

Вече живеят в Швеция и сестрата на Иванка и кумата им помагат. Но не те се спират на Вергиния, тя ги избира.


“Като ги видяла в дома, се затичала към тях и те разбрали, че това е детето за нас”, спомня си днес осиновителката.

Иванка и Роланд кръщават дъщеря си Лина, но запазват и даденото име от майката Вергиния и така момичето е с две имена. 

В музикалната си кариера обаче ползва само Лина. Тя израства в Швеция, където и по онова време няма никакви предразсъдъци по отношение на осиновяването.

Местните власти, уредили документите на момичето, съветват родителите да му кажат истината съвсем рано.

Лина прилича много на майка си, но не са правили и опит да скрият факта на осиновяването от нея.