Детето, блъснато от кола на НСО, e в тежко, но в стабилно състояние (Обновена)

Актуални новини
07:55 - 13 Декември 2019 (обновена)
4473
Детето, блъснато от кола на НСО, e в тежко, но в стабилно състояние (Обновена)

14-годишното момче, което вчера около 20 часа бе блъснато от кола на НСО, продължава да е с опасност за живота, макар да е контактно и в стабилно състояние. От Националната служба за охрана потвърдиха за инцидента и казаха, че колата е тяхна. Момчето е настанено в болница "Св. Анна". Прокуратурата е започнала разследване на инцидента.

Безсънна нощ изкараха лекарите от столичното лечебно заведение, които са се борили и продължават да се борят за живота на 14-годишното момче.

"Детето, което беше блъснато от кола на НСО снощи, е в тежко, но стабилно състояние." Това съобщи д-р Славчо Близнаков, изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Анна" на извънреден брифинг тази сутрин.

14-годишното момче е с черепно-мозъчна травма, мозъчен отток, мозъчна контузия. То обаче е в съзнание, адекватно е. Има тежка лицево-челюстна травма - счупен нос и избити зъби.

Детето е със счупена предмишница, гръдна и коремна травма, които са под наблюдение, тъй като може да предизвикат усложнения, обясни д-р Близнаков. По думите му, именно гръдната и коремната травма са най-притеснителни за медиците към момента.

Изпълнителният директор на болницата допълни, че екипите на "Света Анна" са в непрекъснат контакт със специалистите от "Пирогов", които са лидери в детската травматология и при необходимост ще бъдат направени консултации за състоянието на детето.

Сигналът за ПТП е постъпил в 19:55 ч снощи, детето е постъпило в Спешно отделение в 20:10 ч. и веднага е било хоспитализирано. Направени са му всички необходими изследвания и е приведено към лечение, допълни д-р Близнаков.

Детето остава в реанимацията на болница „Св. Анна”, където лекарите продължават да се борят за живота му.

Снощи Антон Луков, говорител на болница "Св. Анна", съобщи, че детето е с черепно-мозъчна лицева травма и счупена лява ръка. Освен това има гръдно-коремна травма с контузия на бял дроб.

От НСО обявиха, че мястото на инцидента на столичния бул. “Драган Цанков” незабавно е било обезопасено. Информирани са компетентните органи в лицето на МВР и Военната прокуратура. В ход е досъдебно производство, което ще изясни причините за инцидента.

Националната служба за охрана изразява дълбоко съжаление за пострадалото дете и уверява, че при установяване на виновно поведение на служителя на НСО ще бъдат предприети всички изискуеми от закона мерки.

Вчера междувременно се появиха информации, че автомобилът, който е предизвикал инцидента, е на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, но от ГЕРБ отхвърлиха тази информация. Появиха се и информации, че колата преди това е возила един от секретарите на президента Румен Радев.

Знае се, че в автомобила не е имало пътници. Една от разследваните причини за инцидента е неправилно пресичане, но това е непотвърдена информация и разследването ще покаже дали е така.

Снимката е илюстративна