Детето от Кърджали било насилено от майка си - изгорила лицето му с цигара

Общество
11:41 - 20 Януари 2023
2205
Детето от Кърджали било насилено от майка си - изгорила лицето му с цигара

Прокуратурата в Кърджали е установила 4 наранявания в областта на лицето на 6-годишното дете. Образувано досъдебно производство за нанасяне на средна телесна повреда, за което се предвиждат до 6 г. затвор, каза зам.-районният прокурор на Кърджали Петя Чотрова пред Нова тв.

Държавното обвинение се самосезира вчера по случая, а социалните служби изведоха детето от дома. Случаят стана известен, след като снимки и видео на 6-годишното момче бяха качени от баща му в социалната мрежа Тик-ток. На тях се виждат наранявания по лицето, които приличат на изгаряния от цигара.

"Установено е наличие на 4 наранявания в областта на лицето, които представляват локални изгаряния. Вероятно става въпрос за изгаряния от цигари", обясни зам.-районният прокурор на Кърджали Петя Чотрова.

Извършен е оглед в жилището на семейството, като са иззети фасове, открити навсякъде в дома. Разпитани са и множество свидетели, като е назначена и съдебно-медицинска експертиза.

"Ще бъде назначена съдебно-психиатрична експертиза с оглед на данните, че майката страда от умерена умствена изостаналост, което е установено с решение на ТЕЛК", уточни Чотрова.

Семейството е с три деца, които към момента са изведени.

С това семейство е работено и преди, каза директорът на "Социално подпомагане" - Кърджали Катя Димитрова.

"Никога не е имало сигнали за насилие, включително и през декември, когато колеги са посетили дома. Битовата среда там е добра за отглеждане", каза още директорът на дирекция "Социално подпомагане".

Тя обясни, че и трите деца на семейството са изведени, социалните са посещавали семейството заради ТЕЛК-а на майката. Това задължава социалните да наблюдават семейството.

При проверката им вчера родителите не са били на адреса, но открили бабата по бащина линия. Социалните ще направят оценка на риска и ако родителският капацитет бъде оценен като положителен, децата ще им бъдат върнати.

Самите деца не осъзнавали като агресия поведението на майка им.

Снимката е илюстративна