Детето, простреляло 2-годишното във Враца, не спира да плаче, психолози го успокояват

Общество
17:43 - 15 Април 2024
4104
Детето, простреляло 2-годишното във Враца, не спира да плаче, психолози го успокояват

Детето беше доста изплашено, в началото доста плачеше, изпитваше чувство на вина, че той е виновен за пострадалото дете. Призовавам всички родители да бъдат много внимателни към оръжията, които притежават и съхраняват“, коментира Незабравка Костова, началник на отдел "Закрила на детето".

2-годишното дете вече е оперирано в "Пирогов", съобщиха от лечебното заведение. Към момента състоянието му е стабилизирано.

Пред Би Ти Ви екипажът, транспортирал детето с военен хеликоптер, разказа за спасителната акция.

Точно 10 минути - от поисканата помощ до качването на екипажа от авиобаза “Крумово” в хеликоптера. Кугърът каца в двора на болницата във Враца, където детето е прието първо.

„Самата площадка беше оградена с много дървета и изключително трудно за кацане“, коментира майор Марин Тасков, командир на полета.

Военното оборудване е свалено, за да се освободи място за медицинската апаратура.

„Предвид по-ниската концентрация на кислород във въздуха, поддържахме минималната височина, за да прелетим през Балкана“, посочи вторият пилот капитан Георги Стаменов.

За 15 минути "Кугърът" стига до София.

Акцията е извършена с военен хеликоптер, защото екипажите на медицинския все още не са приключили обучението си, обясниха от транспортното министерство.

“Шестте пилота извършват тренировка. Предстои тренировка и с медицинските екипи. Когато те приключат, ще може хеликоптерът да излети на мисия“, посочи Анна Михнева-Натова, служебен заместник-министър на транспорта и съобщенията.

Мозъчната операция на детето е направена от екипа на проф. Николай Габровски. По време на процедурата е отстранена попадналата при изстрела сачма.

Детето продължава да е настанено за лечение и активно наблюдение в детската реанимация на университетската болница "Пирогов".“

Проверките по случая продължават.