Детските отделения получават отделно финансиране

Здраве
11:47 - 14 Май 2019
1447
Детските отделения получават отделно финансиране

Всички клинични пътеки, които сега са общи за деца и възрастни и болниците получават еднакво финансиране за лечението, ще бъдат разделени в отделен педиатричен пакет. Това ще стане паралелно с повишението на цените на педиатричните пътеки от 1 юни. За това са се договорили на среща в понеделник от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Българския лекарски съюз (БЛС) и Министерството на здравеопазването.

За разделянето на всички клинични пътеки на такива за лечение на деца и възрастни настояха в края на миналата седмица от Българската педиатрична асоциация, която подкрепи протеста на колегите си от детската болница “Проф. Иван Митев“ и постави още искания за преодоляване на кризата в детското здравеопазване. Причината, е че при лечението на децата има редица особености, които го отличават от това на възрастните и поради това и финасирането трябва да е различно. Освен това специалистите педиатри настояват за диференцирано заплащане на дейността според нейната сложност.

От здравната каса обясниха, че на тази първа среща не е била обсъждана темата с отпадането на лимитите за прием в детските отделения според броя на леглата в тях. Отпадането на това ограничение е основно искане на протестиращите в детската болница “Проф. Иван Митев“ и се подкрепя от БЛС. В НЗОК досега не били постъпвали оплаквания от съществуващите ограничения за прием според броя легла в детските отделения в страната.

Същевременно на среща между работещи в детската болница “Проф. Иван Митев“, зам.-министъра на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева и представители на здравната каса преди ден е било обещано ограниченията за прием на деца в клиниките да отпаднат. Относно финансовите лимити работещите в болницата са получили и уверения, че могат да пренасочват средства от един месец в друг, а при необходимост в края на годината цялата дейност ще им бъде изплатена от НЗОК. Работещите в болницата обаче се притесняват, че до момента нямат никакви писмени разпореждания в подкрепа на дадените обещания.

Затова остават в протестна готовност с колективна оставка и ефективни стачни действия докато не видят воля за обсъждане и на трите им искания - специален статут на лечебното заведение, който да позволява допълнително финансиране от държавата за лечението на децата, отпадане на лимитите за прием на пациенти по линия на здравната каса и достойни заплати, за да се преодолее недостигът на кадри.

На срещата между БЛС, НЗОК и МЗ преди ден от съсловната лекарска организация са представили своите предложения за ръст в цените на клиничните пътеки в рамките на 50-те млн. лева от резерва на касата. Предстои по тях да правят разчети и анализи в НЗОК, след което да бъдат дискутирани на ниво работни групи.

“Всички пътеки, свързани с педиатрия и пулмология трябва да бъдат повишени след 1 юни с преподписването на Анекса към Националния рамков договор“, коментира председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Лекарският съюз е поискал и повишаване на цените на някои клинични пътеки в детската хирургия, които са с висока социална значимост и голям обем и сложност.

“Увеличение трябва да има и на клинични пътеки, които се работят предимно в общинските болници: свързани с остър и хроничен пиелонефрит, хронична сърдечна недостатъчност, ритъмни нарушения, както и някои пътеки от Токсикологията “, добави още председателят на БЛС.

“Опитваме се да създадем съвсем нова политика в областта на здравеопазването, за пръв път пулмологията и педиатрията ще бъдат изведени като приоритет“, каза Маджаров.