Девет убити в комплекс на ООН

Израелски сили настъпват в в Хан Юнис

Новини
22:13 - 24 Януари 2024
5048
Девет убити в комплекс на ООН

Танкови снаряди поразиха учебен център на ООН в Хан Юнис, приютил десетки хиляди разселени хора, най-малко девет души загинаха, а 75 са ранени, съобщи високопоставен хуманитарен служител на Обединените нации.

На този фон израелските сили продължават настъплението си в разположения в южната част на ивицата Газа град.

В хода на офанзивата си израелските сили отцепиха най-големите болници в Южна Газа, съобщиха палестински представители, и прекъснаха основния път за бягство за стотици хиляди местни жители и хора, потърсили убежище в града.

На видеокадри, разпространявани сред палестинците, се вижда черен дим, който се издига над учебния център, стопанисван от Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци и трудоустрояването им (УНРВА). Екип на УНРВА, опитал да стигне до центъра, е блокиран, зави директорът на организацията за Газа Томас Уайт.

Помолени да коментират обстрела, израелските военни заявиха, че целият район наоколо представлява важна база за бойците на "Хамас".

"Логиката на цялата операция в Западен Хан Юнис е да се унищожи военната инфраструктура на "Хамас" в града", посочиха Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ).

Няколко източника на Ройтерс заявиха по-рано, че Израел и групировката "Хамас", която управлява Газа, са постигнали напредък във водени с чуждестранно посредничество преговори за 30-дневно спиране на огъня, по време на което да се извърши размяна на израелски заложници срещу палестински затворници и в анклава да влезе нова хуманитарна помощ.

Но към днешна дата изгледите за договаряне на подобно споразумение не изглеждат особено големи.

При най-голямата си операция от месец насам израелските танкове настъпват по улиците на Хан Юнис, където много палестинци потърсиха убежище, след като избягаха от северните части на ивицата Газа. В началото на войната Северна Газа беше епицентър на бойните действия.

Главната цел на израелските войски изглежда е районът около съществуващия от много години бежански лагер в Хан Юнис, където са разположени и болниците "Насер" и "Ал Амал", а също и учебният център на УНРВА.

"Нападение срещу Учебния център "Хан Юнис" този следобед – два танкови снаряда поразиха сграда, приютила 800 души – съобщава се за девет загинали и 75 ранени", написа в "Екс" директорът на УНРВА за Газа Уайт.