Деветима евролидери призоваха за общ дългов инструмент

Шарл Мишел каза, че той трябва да е достатъчно голям като размер и с дълъг матуритет

Свят
16:05 - 25 Март 2020
2731
Деветима евролидери призоваха за общ дългов инструмент

Лидерите на 9 страни членки на ЕС, включително Франция, Италия и Испания, призовават Общността да приеме "общ дългов инструмент" за увеличаване на парите в подкрепа на здравния сектор и икономиките като цяло. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на писмо.

Евролидерите ще проведат трети видеоконферентен разговор за коронавируса в четвъртък. Писмото е с дата 25 март. Вчера министри от страните членки на еврозоната не успяха да договорят издаване на еврооблигации, но обявиха, че Европейският стабилизационен механизъм ще действа като предпазна възглавница.

"Ние трябва да работим по общ дългов инструмент, издаден от европейска институция за увеличаване на средствата на пазара", пише в писмото.

В писмото до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел се казва, че този общ дългов инструмент трябва да е достатъчно голям като размер и с дълъг матуритет, за да бъде напълно ефикасен и за да се избегнат рискове сега и в бъдеще.

Също така се призовава Общността да проучи други инструменти като конкретно финансиране от евробюджета за 2020 и 2021 г. за въпроси, свързани с коронавируса.