Девня пак е обгазена? (СНИМКИ)

Оранжев облак стресна местните

Общество
13:19 - 10 Октомври 2022
2087
Девня пак е обгазена? (СНИМКИ)

Оранжев облак притесни жителите на Девня. Снимки на т.нар. „лисича опашка” бяха публикувани социалните мрежи. Те са направени в индустриалната зона на квартал „Повеляново”.

От сдружение „Дишай Девня” са изпратили сигнал до РИОСВ Варна и до местната община, съобщава „Дарик“. 

„Информирани са и двете институции, че данни за качеството на атмосферния въздух на официалната страница на община Девня няма, линкът не е активен. Очакваме информация от институциите, отговорни за околната среда и здравето и безопасността на населението”, заявяват от организацията.

От „Дишай, Девня“ публикуваха и информация за отравянето с азотен диоксид, който е виновникът за оранжевия облак.

Според общодостъпна информация азотният диоксид е червеникаво-кафяв, токсичен газ с характерна остра миризма. С влагата от въздуха образува азотна киселина, която е със силно корозивно действие.

Азотният диоксид навлиза в човешкия организъм чрез дишането. По-голяма част се абсорбира в организма, а значителна част от него може да се задържи дълго време в белия дроб. Продължително въздействие на концентрации над ПДК може да причини структурни промени в белия дроб.

Вредното въздействие на този замърсител се отразява предимно върху дихателните функции. Неблагоприятно се повлияват хронично болните с респираторни инфекции, а особено чувствителни към повишаване нивото на азотния диоксид са болните от белодробна астма. Установено е, че при кратковременна експозиция, най-ниската концентрация, при която се наблюдава ефект върху астматици (в течение на 1 час) е 560 mg/m3, която служи като основа за определяне на допустимите граници за замърсяване на въздуха.