Деян Донков бие "Камбаната" в Народния театър

Актьорът режисира първия си моноспектакъл по едноименния роман на Недялко Славов

Култура
10:01 - 02 Юни 2023
3264
Деян Донков бие "Камбаната" в Народния театър

Деян Донков пренася първия си моноспектакъл като актьор и режисьор на голямата сцена на Народния театър. Представлението "Камбаната", създадено по едноименния роман на Недялко Славов, ще има премиера в Народния театър на 8 юни. Предпремиерата е на 4 юни, а през този сезон моноспектакълът ще се играе още веднъж - на 7 юли.

"Камбаната" се ражда като проект в рамките на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019". Постановката оживя на сцената на Античния театър в Пловдив преди две години. Софийската премиера на моноспектакъла пък беше през декември 2021 г. в Зала 1 на НДК като едно от специалните събития на "Киномания". 

„Камбаната“ е трагичен разказ за сложния, изпълнен с драматични препятствия път на бившия затворник Вено, лежал зад решетките за две убийства. Това е изповед за катарзиса и духовното просветление на героя, за светлината и силата, която му дават любовта и вярата. За да спаси Камбаната - символ на вярата, героят е готов да я брани с цената на живота си.

"Камбаната" е спектакъл, който разтърсва зрителя емоционално и го възвисява духовно, извежда го от комфорта на наблюдател и го въвлича в силни страсти с въздействащи картини на приземяваща житейска реалност. Сценичното действие ни сграбчва със силната енергия на актьорското превъплъщение на Деян Донков.

Актьорът режисьор умело превръща литературния първообраз в докосващ всички сетива сценичен текст и създава образ, емоцията от който се помни дълго.

Актьор със специфично присъствие на сцената и екрана, той за пореден път разкрива вечно търсещата си творческа същност с куража да избере сложен образ, далеч от комерсиалното забавление, споделят за Деян Донков от Народния театър.

„Целта ми с този мистичен, фантастичен, отчасти комичен, красиво поетичен, дори епичен, крайно драматичен, а в края си и трагичен разказ, е да пропътувам дългия и мъчителен път до човешкото сърце”, казва актьорът за представлението.

"Както аз видях това, което ме развълнува, за да напиша книгата, така и Деян видя в книгата част от себе си. Просто книгата и актьорът се срещнаха и се получи разтърсваща интерпретация на романа", сподели в интервю пред Lupa.bg писателят Недялко Славов.

"Книгата е интимен диалог с читателя, докато сценичното общуване е съвсем друго. Там писателският глас става множествен - в залата седят 1000 човека и слушат думите ти, вълнуващо е", каза още авторът на "Камбаната".

Като контрапункт през спектакъла преминава лирическата музикална тема - песента на неговия герой Вено, изпълнявана на живо от акордеониста Нено Илиев. 

Единствена любов на Вено от детството, е ромката Лейла. Верен като самурай на своя господар, той остава верен на Любовта до края, пък и след това. Пламена Иванова се превъплъщава в образа на Лейла.

Впечатляващата сценография е на Никола Тороманов, музиката е на Петя Диманова, хореограф е Деян Георгиев, видео дизайна е дело на Марио Стойнов.

В книгата си "Камбаната" Недялко Славов цитира Псалом 52: “….. Рече безумец в сърцето си: "няма Бог". Развратиха се човеците и извършиха гнусни престъпления; няма кой да прави добро. “

А неговият герой Вено се изповядва с думите: "Човекът е единственият ухилен смъртник на тази земя, но когато е на свобода се моли денят му да е безкраен, а когато е в килията – да е едно премигване. Това прозрях в оная тишина. Двете най- важни неща на света. Свободата и Любовта. Само те бяха повод да отлагаме края. Само за тях си заслужаваше тая агония – Животът! ..... “

“Как неистово желая да мина през Камбаната на Недялко Славов или по-скоро тя да мине през мен и да остане завинаги в мен", казва Деян Донков.


Снимки: Стефан Н. Щерев