Деян Донков бие "Камбаната" за трети път в НДК

Спектакълът по романа на Недялко Славов с участието на оркестър "Карандила" ще бъде представен на 5 октомври

Култура
13:27 - 22 Юни 2022
3307
Деян Донков бие "Камбаната" за трети път в НДК

"Камбаната" на Деян Донков бие за трети път в зала 1 на НДК. Спектакълът с участието на оркестър "Карандила" ще бъде представен на 5 октомври.

Пиесата е по едноименния роман на Недялко Славов - трагичен разказ за сложния, изпълнен с драматични препятствия път на бивш затворник, лежал за две убийства. Изповед за катарзиса и духовното просветление на героя, за светлината и силата, която му дават любовта и вярата.

"Целта ми с този мистичен, фантастичен, отчасти комичен, красиво поетичен, дори епичен, крайно драматичен, а в края си трагичен разказ е да пропътувам дългия и мъчителен път до човешкото сърце", разказва Донков.

Актьорът е и режисьор на представлението. Пламена Иванова в образа на Лейла. Сценограф е Никола Тороманов, музиката е на Петя Диманова, видео дизайн - Марио Стойнов, хореограф - Деян Георгиев.

"Спектакълът по въздействие се родее с Вазовите "Хъшове" в прочита на Сашо Морфов, но при него на финала актьорите и публиката плачат и викат с цяло гърло да живей България. След края на поразителното представление публиката излиза ошашавена, видяла себе си в кривото, но праведно огледало на съдбата, проумяла поне за час и половина бъдещата участ на днешното човечество. Публиката излиза сразена и пречистена, разтроена и разтроена, с оскърбена душа, но и със сияещ възторг в погледа, че има човеци като Вено", пише за "Камбаната" поетът, преводач, журналист и общественик Румен Леонидов.

Софийската премиера на "Камбаната" бе на 8 декември в зала 1 на НДК, като едно от специалните събития на "Киномания" (2021). На 7 април тази година проектът бе представен за втори път на същото място.  

Снимки: Стефан Н. Щерев