Деян Донков посрещна 50-я си юбилей с дълга обица на ухото (ФОТО)

Актьорът се отдаде на почивка край Дунава в компанията на тримата си сина

Изповеди
18:10 - 27 Август 2024
10503
Деян Донков посрещна 50-я си юбилей с дълга обица на ухото (ФОТО)

Актьорът Деян Донков, обожаван от мнозина зрители, днес празнува 50-я си юбилей. Звездата на Народния театър няма да прави голямо парти по случай рождения си ден, а посреща празника в компанията на тримата си сина - Деян, от връзката му с актрисата Анастасия Ингилизова, Христо и Йоан – плод на любовта му с Радина Кърджилова.

Както стана ясно наскоро актьорът е ерген от началото на годината. Двамата с Радина Кърджилова са се разделели след дългогодишната им връзка.

През последните седмици Деян прекарва повече време в родния си Видин в компанията на синовете си. Силно впечатление направи обаче, че актьорът, който понякога изумява с екстравагантността си, напоследък ходи с дълга обица на ухото. Тя е под формата на голяма халка, на която е закачено синджирче.

Познати на артиста подозират, че това е доста силен намек, че някои негови завоевания на любовния фронт са му като обица на ухото. Бурната връзка на Деян и Радина претърпя фиаско, макар че актьорите се радват на двама прекрасни сина.

Със сигурност Деян ще почерпи за половинвековния си юбилей колегите си от Народния театър на старта на сезона в средата на септември. Донков е част от трупата от 2003 г.

Деян Донков в спектакъла "Орфей". Снимка: Стефан Н. Щерев

На рождения ден на Деян Донков специална честитка отправиха към него от Народния театър: "Днес рожден ден празнува изключителният Деян Донков! Пожелаваме му здраве, щастие, лични и професионални успехи, вдъхновение, незабравими и емблематични превъплъщения, любовта на публиката и нестихващи аплодисменти!"

"Да е жив и здрав Деян, днес става на 50. И да бие все така Камбаната!", пожела на актьора писателят Недялко Славов. Донков направи моноспектакъл по неговия философски роман "Камбаната". Актьорът е и режисьор на постановката и играе главната роля. За образа на Вено той получи отличието за най-добра мъжка роля на театралния фестивал "Нова българска драма" в Шумен. 

Деян Донков е роден във Видин. През 1997 г. завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Енчо Халачев и Снежина Танковска. Магистратурата си завършва при проф. Крикор Азарян. Работи на сцените на „Българска армия“, Народния театър и други. През 1999 г. изиграва ролята на Валмон в постановката „Опасни връзки“ и получава „Аскеер“ за изгряваща звезда.

Носител е на още три награди „Аскеер“ (за Беляев в „Месец на село“ (2004), за Лопахин във „Вишнева градина“ (2010) и за играта си като Сирано в „Сирано дьо Бержерак“ през 2011 г. и две награди „Икар“ – през 2001 г. за ролята на Лазар в „Бая си на бълхите“ и 2003 г. за Платонов в „Платонов“.

Донков като Калигула


През 2002 г. Деян Донков печели награда за главна мъжка роля от Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“ за играта си в „Емигранти“. Сред най-успешните филми с негово участие са „Изпепеляване“ (2004), „Стъпки в пясъка“ (2010), „Цветът на хамелеона“ (2012), „Аз съм ти“ (2013), „Потъването на Созопол“ (2014), „Досието Петров“ (2015), „Каръци“ (2015).

Преди да се разделят, Радина Кърджилова, която също е част от трупата на Народния театър, хвалеше половинката си за неговата креативност.

"Деян е учил в гимназия за дизайн във Видин и винаги е имал интерес към модата. Има точно око за стила си. Нестандартен е", сподели преди време пред списание ELLE актрисата.

"Спомням си, че ми беше казал как неведнъж си е правил сам костюмите за представленията. Определено има въображение и то голямо! За което не мисля, че някой конкретен човек му е повлиял. Просто Деян има отношение към това да изглежда добре и повярвайте ми - получава му се", сподели тогава Радина.

Актьорът в ролята на Македонски в спектакъла на Александър Морфов "Хъшове". Въпреки огромния интерес към постановката в момента тя не се играе в Народния театър

"Театърът е нещо, което ме прави все по-силен, все по-мъдър, все по-търпелив, все по-вярващ", изповядва се Деян Донков. И допълва: "Ако 700 души гледат едно и също представление, всеки гледа различно представление – през собствените си филтри, разбирания и сетива."

Деян разкрива пред БНР, че Крикор Азарян го е научил „на мъжество, на търпение, на мълчание“.

През 90-те видинчанинът, който учил в НАТФИЗ, живял в Студентски град. Изправен пред дилемата дали да приеме телевизионно предложение, което да му спести битовите тревоги, споделил това с големия театрален режисьор. „И той направи най-дългата пауза, която съм виждал в живота си, не само на сцена, и извън нея. Буквално 10 минути седяхме като му зададох въпроса и накрая се обърна и каза: „Не мога да ти кажа какво да правиш, нито да ти дам съвет. Мога само да кажа моето мнение, а то е цитат: да имаш или да бъдеш“.

В ролята на шеф Лагадинов в сериала "Алея на славата"


„Деян е изключителна личност. Ужасно талантлив актьор“, казва за него режисьорът Лилия Абаджиева, с която са работили заедно над няколко проекта. Първата им среща била в дипломния спектакъл на Абаджиева „Хамлет“.

„Той притежава една свръх актьорска интелигентност, която не може да се каже, че се среща често, с която може да стигне отвъд думите, отвъд всичко, което може да бъде казано за образа, за линията на ролята и за пиесата. Той обладава тая харизма и подчинява всички на своя чар и то несуетно, по никакъв начин високомерно. Тя е като въздуха. Това е Деян. Не знам как работи с другите режисьори. Имаше години, в които аз мислех за него като за себе си“, разказа преди време пред БНР Лилия Абаджиева.