Деян Донков с главна роля в новия спектакъл на Морфов

"Антигона" е първата постановка на режисьора след 7-годишно отсъствие от българска сцена, премиерата е на 17 и 18 юни в Плевенския театър

Култура
00:53 - 14 Май 2022
9314
Деян Донков с главна роля в новия спектакъл на Морфов

Деян Донков бе поканен от Александър Морфов за главната роля в новия му спектакъл "Антигона", който режисьорът поставя в Плевенския театър, научи Lupa.bg. Това е и първата постановка на Морфов у нас след 7-годишно отсъствие от родната театрална сцена. 

В петък малко преди полунощ от храма на Мелпомена в Плевен обявиха в социалните мрежи, че дългоочакваната премиера на спектакъла по пиесата на Жан Ануи ще бъде точно след месец - на 17 и 18 юни, въпреки че първоначално бе анонсирана за май. Името на Донков, който участва във всички спектакли на Александър Морфов в Народния театър, но които не се играят от три години, фигурира на първо място сред актьорския състав на "Антигона". Режисьорът репетира с плевенската трупа от март. 

Морфов се е доверил и на актьорите Адриан Филипов, Александър Кънев, Антъни Пенев, Асен Данков, Бориса Сарафова, Валентин Василев, Васил Витанов, Диана Ханджиева, Елица Анева, Ива Николова, Иван-Александър Дойчев, Йоана Кирчева, Маргарита Костова, Мария Йорданова, Мариян Стефанов, Марияна Петрова, Милена Ерменкова, Михаил Михайлов, Надя Керанова, Нина Илиева-Петкова, Ованес Торосян и Сергей Константинов. 

Завръщането на Морфов в българския театър бе дълго чакано както от актьорите, така и от зрителите, от театралната критика и от всички свързани с театъра. 

Новият спектакъл на именития режисьор ще е изграден около версията на Жан Ануи, стъпила върху трагедията на Софокъл, но всеки, който познава театъра на Морфов знае, че сценичният вариант ще се създава в процеса на репетициите.

"Има плашеща актуалност в този текст, който проследява както устойчивостта на Антигона, така и трагичните последствия от политическата гордост. Морфов е режисьор с остра социална чувствителност и новият спектакъл е своеобразно продължение на търсения в тази посока.

Достатъчно е да си спомним представлението му на "На ръба" в Народния театър. Седем години минаха от априлския ден, когато се появи премиерата на тази постановка в България. 

Спектакълът не само ще въведе в света на античния мит, а ще ни върне към самите себе си в най красивите ни прояви, когато жаждата за свобода и истина надделява над всичко", коментираха през март от Плевенския театър.  

Новината, че Морфов ще поставя спектакъл в Плевен предизвика радостни реакции в социалните мрежи сред арт гилдията. Актьори, режисьори, драматурзи, зрители въодушевено пожелаха "На добър час" на "Антигона" и на трупата.

Очаква се Александър Морфов да се завърне като режисьор в Народния театър. Новият директор Васил Василев, който смени на поста Мариус Донкин, изпълни обещанието си и е поканил режисьора отново да стане част от трупата, научи Lupa.bg. Над 20 години Морфов беше главен режисьор на Народния, като там постави и най-емблематичните си спектакли – „Хъшове”, „Дон Жуан”, „Полет над кукувиче гнездо”, „Животът е прекрасен”.

Деян Донков заедно с мнозина "хъшове" от Народния театър бе от първите, които публично попитаха защо спектаклите на Морфов не се играят.

Режисьорът скъса отношенията си с трупата след назначаването на Мариус Донкин за директор през лятото на 2017 г. В последствие от афиша на Народния бяха свалени всички спектакли на именития режисьор, който поставя в Русия, Македония, Румъния, Латвия, Израел. Зрителите вече три години не може да гледат хитовите му постановки. Връщането на Александър Морфов в Народния театър бе основен акцент в програмата на Василев, с която той спечели конкурса за директор. До сега Васил Василев ръководеше Плевенския театър.

През последните години Драматично-кукленият театър в Плевен се утвърди със силен репертоар, както и с инициативата си "Пътуващ зрител", която привлече публика от цяла България. Сега за премиерата на "Антигона" зрителите също може да се възползват от удобна оферта - срещу 90 лева те получават два билета за спектакъла, заедно с нощувка и закуска за двама в хотел "Ростов". Офертата за един човек струва 55 лева.