Деян Енев спечели наградата „Йордан Радичков“

Берковица почете майстора от Калиманица

Култура
09:45 - 25 Октомври 2020
2847
Деян Енев спечели наградата „Йордан Радичков“

Статуетка на скулптора Емил Попов със свраче яйце, премия и голямата литературна награда „Йордан Радичков“ получи писателят Деян Енев за своите разкази „Лала Боса“ в Берковица. Журито с председател Георги Господинов бе единодушно, че неговите истории са най-живи, с тънко чувство за хумор.

„В книгата му се диша леко, излизаш в ранно зимно утро, поемаш с пълни гърди мразовития въздух и знаеш,че зад ъгъла те чака черния тромпет на добрата човешка история-грабвай го и свири“, така Златомир Петров определя разказите на Деян Енeв.

Няма нищо случайно, каза при получаването на Националната литературна награда „Йордан Радичков“ писателят Деян Енев, цитиран от "24 часа". Той разказа, как празнувал с колеги в столичен клуб, в който на столове с имената на легендарни български писатели от някогашния Клуб-ресторант на журналистите като Ефрем Карамфилов, Тончо Жечев и др. На табелката на стола, на който седял билo името на Йордан Радичков, спомни си разказвачът.

По решение на журито бе дадена още една награда, наречена „Свирепо настроение”. Получи я Йорданка Белева за сборника „Кедер” / Мъка/.

Празникът започна с откриването на книжен базар с книгите на отличените автори, както и с изложба с документални фотографии от пътуването на Йордан Радичков в Сибир. Най-известният сборник с новели на автора „Спомени за коне“ бе представен от oт общинския съветник от Берковица Горан Атанасов.

Специални гости на Берковица в събота бяха режисьорите от театър „Сфумато” професорите Иван Добчев и Маргарита Младенова, които разказаха на почитателите на Йордан Радичков за работата си с писателя. Професор Иван Добчев сподели вълнуващи спомени за съвместната си работа, как го открил Методи Андонов,а след това и други са заразени от магическото му творчество, с което провокира театъра като „Суматоха“ и по-късно „Януари“. Всичките му пиеси имат за чернови разкази.

Добчев припомни за своята публикация във вестник „Литературен форум“ „Реквием за Апостола. Режисьорски бележки за един спектакъл“, вдъхновен от невероятния текст на Радичков „Къкринскотоханче подир залавянето на Апостола“. Добчев дръзва да го съпостави и с Бергман и дори му се получава. И подчерта , че съприкосновението с Радичковата поетичен свят са големите му наслаждения, странните иносказания на този автор.

„Ние с Иван Добчев сме като едни тенци, които продължаваме да вярваме на самия Радичков, на този гениален писател с едно мощно въображение. Той захранва театъра със своето слово, със своя поглед. На въпроси на журналисти преди години в Бон, след представление на „Луда трева“ той отговаряше,че се занимава с последните 1000 години и понеже сме малка държава копае в дълбокото. Според него човекът е с единия крак в този живот, а с другият в мита. А майка ми е виждала жива самодива!“, казваше неповторимият писател, припомни проф. Младенова. Заедно с проф. Иван Добчев те обещаха, че „Сфумато” ще гостува в Берковица със спектаклите „Луда трева” и „Нова библия” от програмата им „Ноев ковчег” по текстове на Йордан Радичков.

53-ма автори се състезаваха за националната награда за сборник разкази “Йордан Радичков“, учредена от община Берковица по повод 91 години от рождението му. Журито с председател Георги Господинов отличи книгите на десет от тях.

На срещата присъстваха и семейството на Радичков и неговият съученик проф. Галилей Симеонов. Кметът на Берковица Димитранка Каменова се срещна с близките на самобитния писател.