Дезинфектант изгорил 2-годишното в София

Куриози
10:02 - 27 Септември 2021
2404
Дезинфектант изгорил 2-годишното в София

2-годишно дете получи химическо изгаряне и бе прието по спешност в "Пирогов" след нелеп инцидент в столична детска градина. След проверка, вече е ясен причинителят на изгарянето - дезинфектант, наложени са и дисциплинарни наказания и част от възпитателите са предложени за уволнение, съобщи Би Ти Ви.

Преди десетина дни родителите на 2-годишно дете са извикани да го вземат по-рано от ясла. Причината - зачервяване на кожата. Родителите тръгват по лекари, като личният лекар на детето има съмнения за изгаряне или полазване от буболечка. През нощта обаче се появяват мехури по раната на детето. След забавяне от над 20 часа родителите стигат до ";Пирогов", където е поставена диагноза "Химическо изгаряне". 

В детското заведение е назначена вътрешна проверка, такава извършва и Столичната община. Съмненията са, че изгарянето може да е предизвикано от дезинфектант. "Не е възможно детето да се е заляло с дезинфектант и това да е било скрито от родителите, защото препаратите стоят на недостъпни места", посочиха след инцидента от детската градина.

Детето е в стабилно състояние, а родителите очакват някой да поеме отговорност за инцидента. Проверката е приключила, готови са и пробите от разредения концентрат на препарата, обясни Нели Манчева - главен експерт в дирекция "Образование" на Столичната община. По думите й препаратът е открит на място, което е изключително достъпно за децата. Лабораторните резултати показват, че препаратът, който е дезинфектант, разрешен за употреба, може да причини изгаряне на детската кожа, съобщи тя.

Дезинфектантът е намерен в помещението, в което децата играят. "Не можем да твърдим, че там не е имало нито един възрастен, но най-вероятно инцидентът се е случил в момент на разсейване", добави Нели Манчева. На територията на Столичната община във всички детски градини е осигурена здравословна и безопасна среда, както за децата, така и за персонала, категорична беше тя.