Диалогът между Белград и Прищина продължава

ЕС
11:34 - 27 Февруари 2023
962
Диалогът между Белград и Прищина продължава

Днес в Брюксел ще се проведе нов кръг преговори от диалога Белград – Прищина, в който ще участват върховният представител на ЕС Жозеп Борел, президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Косово Албин Курти. Тема на срещата е френско-германското предложение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, съобщи РТС.

Върховният представител на ЕС за външна политика Жозеп Борел, с подкрепата на специалния представител Мирослав Лайчак, ще проведе от 15 часа отделни срещи с Александър Вучич и Албин Курти, след което ще последва съвместна среща, съобщиха от пресслужбата на ЕС.

Темата, както беше посочено, е предложението на ЕС за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина.

Предвидено е след нея да има изявление пред медиите от върховния представител Жозеп Борел, се казва в съобщението.

Борел заяви, че диалогът е в решаващ етап и се надява страните да бъдат конструктивни и да се възползват от тази уникална възможност.

Целта на срещата е двете държави ясно да приемат европейското предложение за нормализиране на отношенията, каза посредникът в диалога Мирослав Лайчак.

Преди диалога френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и италианският премиер Джорджа Мелони изпратиха писма, които бяха получени от столиците на Сърбия и Косово.

Съединените щати също очакват конструктивен подход от страна на Вучич и Курти по отношение на европейското предложение, казаха от Държавния департамент.

В разговор с президента на Сърбия специалният съветник на Държавния департамент Дерек Шоле приветства решението на Сърбия „за конструктивно ангажиране“ и каза, че подписаните по-рано споразумения трябва да бъдат изпълнени, което включва създаването на Общността на сръбските общини (ОСО).

За Белград приоритет е ОСО, чието формиране Прищина отхвърля, а червените линии, както каза по-рано сръбският президент, са „признаването на самопровъзгласилата се независимост на Косово и местата в ООН”.

Сърбите в Косово виждат същността на преговорите в прилагането на споразумението от преди 10 години. Очаквания от новия кръг на диалога изрази заместник-председателят на Сръбската листа Игор Симич.