Диана Добрева бе обявена за „Рицар на изкуствата и литературата“

Франция запали страстта ми към изкуството, призна режисьорката

Култура
14:51 - 16 Октомври 2024
3047
Диана Добрева бе обявена за „Рицар на изкуствата и литературата“

Диана Добрева получи ордена „Рицар на изкуствата и литературата“ заради приноса й към театралното изкуство. Събитието бе в резиденцията на френското посолство в София във вторник вечерта.

Почетното отличие се дава от Министерството на културата на Франция – на творци за изключителни постижения в областта на изкуството или литературата и за влиянието им във Франция и по света. То бе връчено от френския посланик  Жоел Мейер. В началото на церемонията той представи подробни творческия път на българската режисьорка, съобщи БТА.  

„Вие сте творец, чието име звучи като обещание за високи постижения в света на театъра – както във Вашата страна, така и извън нея“, каза посланикът. Той определи кариерата на Диана Добрева като изключителна, изцяло посветена на културата.

„С благодарност за това, че Вие помогнахте за развитието на нашите двустранни отношения в областта на културата, от името на френските власти, Ви връчвам ордена за изкуство и литература“, каза още Жоел Мейер. 

„Трогната съм, че моята отдаденост към театъра, изкуствата и културният обмен между нашите две страни беше признат и почетен по този начин.

Франция винаги е заемала специално място в живота ми, още от дете изпитвам огромно възхищение към тази страна, към нейната култура, музика, литература и кино. Именно тази културни съкровища събудиха страстта ми към изкуството. Те бяха искрата, която запали моята творческа кариера.

Френската култура ме накара да изучавам френска филология в София и история на изкуството в Париж, в началото на професионалната ми кариера“, каза Диана Добрева в благодарственото си обръщение, произнесено на френски език.

„Дълбоко съм благодарна, че успях да създам връзки между българския и френския театър, посредством осъществяването на творчески проекти, изпълнени с незабравим съвместен опит“, каза още тя. Допълни, че отличието я мотивира да работи още по-активно за културния обмен между Франция и България, и да отстоява с още по-голяма увереност най-високите идеали на театралното изкуство.

На церемонията присъстваха бившият министър на културата Кръстю Кръстев, директорът на Френския институт – Люк Леви, директорът на Народния театър – Васил Василев, режисьорът Пламен Марков, писателят и драматург Александър Секулов, сценографите Мира Каланова и Марина Райчинова, актьорите Александра Василева, Ваня Щерева, Диана Спасова, Захари Бахаров, Теодора Духовникова, както и част от екипа на „Без кръв“ – представлението, което Добрева постави наскоро в Пловдивския театър, заедно с Народния театър „Йордан Хаджиконстантинов-Джинот" – Велес (Република Северна Македония), дал начало на 28-ия фестивал „Сцена на кръстопът" в Пловдив.

Съветът на Ордена на изкуствата и литературата включва дванадесет членове от Министерство на културата на Франция, Националния архив за литература, музеите на Франция, член на Ордена на Почетния легион и дванадесет представителни личности от артистичните и литературни среди, определени от министъра на културата на Франция, Рашида Дати.

Диана Добрева е театрален режисьор и актриса. Завършила е магистратура по актьорско майсторство и режисура в НАТФИЗ, френска филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, история на изкуството в Сорбоната, Париж, и театрален колеж „ Любен Гройс“. В периода 2000-2006 е актриса в „Сфумато“. Играла е и в постановки на Народния театър „Иван Вазов“, Малък градски театър „Зад канала“, Национална сцена на театъра в Анси, Франция. Изиграва главните роли в няколко български и чуждестранни филми. 

Дебютът в режисурата е спектакълът й „Медея“, за който получава награда „Аскеер“ за режисьорски дебют и номинация за награда „Икар“. През 2009 г. авторският й спектакъл „Казанова“ участва на фестивала в Авиньон, Франция. На същия фестивал през 2011 година „Медея“ получава награда на критиката и пресата Coup de Coeur за най-добро представление в конкуренция с 1600 спектакли от цял свят. От 2017 година е режисьор на Народния театър, продължава дългогодишната си работа и с Драматичния театър в Пловдив.

Нейната постановка „Коприна“е първият български спектакъл, избран в официалната селекция на Световната театрална олимпиада през 2023 в Унгария, а на следващата година спектакълът „Одисей“ е избран да открие престижния фестивал MITEM в Будапеща.