Диана Ковачева иска текст в НК за униженията и нечовешкото отношение

Общество
08:30 - 04 Август 2023
2039
Диана Ковачева иска текст в НК за униженията и нечовешкото отношение

"Аз смятам за абсолютно недопустимо посегателството върху човешкото достойнство и затова предлагам нов текст в НК. Много ясен, който регламентира, криминализира именно такива случаи", заяви в "Денят започва" по БНТ омбудсманът Диана Ковачева.

"Призовах народните представители да дадат ясен знак, че не толерират насилието Те го направиха. Но също така им предложих много ясен текст, с който случаи като този от Стара Загора могат да бъдат третирани справедливо", каза омбудсманът Ковачева. 

"Предложих им текст, който се занимава със случаите със смачкване на човешкото достойнство, с изтезанията, с нечовешкото отношение, защото НК не предвижда такива наказания. Те не са криминализирани. Въпросът с белезите, които не се виждат, остава отворен", заяви Ковачева. 

"На практика, когато една жена е нарязана 21 пъти с макетно ножче, очевидно нападателят няма за цел да я убие, освен по случайност може би, защото винаги има такъв риск. Той има за цел да я накаже, да я дамгоса, да ѝ покаже кой е по-силният. И има за цел на практика - да я унижи", каза още омбудсманът. 

"И в момента в НК остригването на косата е принуда. Тоест има такъв текст.