Диана Ковачева ли натисна зам.-омбудсмана да се оттегли?

Още преди десет дни от ГЕРБ разбрали, че Елена Чернева-Маркова е фаворит на Радев за служебен премиер

У нас
16:00 - 28 Март 2024
6939
Диана Ковачева ли натисна зам.-омбудсмана да се оттегли?

Омбудсманът Диана Ковачева е оказала влияние на заместничката си Елена Чернева-Маркова да подаде оставка от поста си. Това довериха пред Lupa.bg народни представители от опозицията.

Чернева беше в краткия списък на президента Румен Радев за служебен министър-председател, но вчера сутринта изненадващо подаде оставка. Малко по-късно държавният глава разкри, че тя е била негов фаворит за служебен премиер.

„Учудих се на мълчанието ви - как така не питахте за причините? Имало ли е натиск, защо не се инициира изслушване, как така точно вчера?

Тя бе единствената фигура, която пряко или косвено не е близка с никоя политическа партия. И единствена в списъка, за която може да твърдим, че няма несъвместимост”, директно заяви президентът.

Самата Елена Чернева-Маркова пък лаконично посочи, че е подала оставка, „защото не одобрява всяка една длъжност, която допуска политически ангажимент”.

„Още преди десетина дни, по време на разговорите, от ГЕРБ са разбрали, че Румен Радев се е ориентирал към фигурата на зам.-омбудсмана. И са активирали Диана Ковачева да я обработи - с мотива, че не й трябва в този момент да се нагърбва с тази задача и т.н. Абсурдно е да напусне по собствено желание, при положение, че й оставаха няколко дни до това да стане омбудсман”, разкриха пред Lupa.bg депутати.

Както вече стана ясно, домовата книга на президента е сведено само до няколко имена, някои от които силно политизирани. Който е да избере Румен Радев за служебен премиер, ще е лице, свързано или с ГЕРБ, или с ДПС.

„Като принудиха Елена Чернева-Маркова да се оттегли, Бойко на практика показва конституционната немощ на Христо Иванов и сие. Нали видяхте и Радомир Чолаков какво казва днес – "на колене молихме ПП-ДБ да не пипат правомощията на президента...”, коментираха още от опозицията.