ДИЕТОЛОГ: Подгответе храносмилателната си система, за да не се оплаквате от тежест

Трапезата за Бъдни вечер е един вид подготовка за блажните ястия на Коледа

Актуални новини
12:57 - 24 Декември 2022
2794
ДИЕТОЛОГ: Подгответе храносмилателната си система, за да не се оплаквате от тежест

"Информираният човек в днешно време съобразно своята здравна култура планува начините, по които ще се храни, както и многостепенното меню за Бъдни вечер и за Коледа. Една домакиня определя менюто на цялото семейство. Ако тя подбере кулинарните шедьоври с любов за своите близки, със сигурност ще ги направи по-здравословни, красиви, вкусни, но в същото време те трябва да бъдат и с ниска калорийна стойност. За целта могат да се използват натурални продукти, а не промишлено произведени, така че те да бъдат в унисон с натоварването по време на празниците по отношение на храносмилателната система”, разказва диетоложката проф. Донка Байкова пред БГНЕС.

„На Бъдни вечер ще ядем 7, 9 или 11 степенно меню от постни ястия, а на следващия ден – Коледа, се сервират блажни ястия, които са отсъствали от трапезата в продължение на 40 дни по време на постите. Ето защо на Бъдни вечер ще започнем с подготовка на храносмилателната ни система - ще започнем с една цитронада, домашно направена, негазирана и защо не една зеленчукова или плодова салата, които продукти ще накарат стомашният апарат да започне да отделя храносмилателни сокове.

Само няколко часа по-късно ще започнем с питката с късмети, а на Коледа след това ще поднесем ордьовър може би от сирена, шунка или друг вид колбас, но не трябва да са мазни, за да не натоварват организма ни. По- късно след определен интервал от време ще минем към основно ястие, като на Бъдни вечер е добре да изберем едно нещо от всичките кулинарни изделия като основно, като на Коледа и Нова година естествено ще ядем месо, може би риба със зеленчуци”, обясни още диетологът.

„Половин, един час по-късно домакинята отсервира единия вид храни и сервира следващите. В едно голямо плато ще постави от всички ястия по малко, за да можем онова, което не сме хапнали, да го опитаме и да спазим традицията. Накрая ще минем към десерт, който е добре на Бъдни вечер да бъде лек, на плодова основа, дали е тиква, ошав, а на Коледа и Нова година най-вероятно ще хапнем сладкиши, щолен или други малко по-тежки десерти, но за препоръчване е те да бъдат нарязани на тънки парчета”, съветва още тя.