Дигитализираха и почерка на Христо Ботев

Шрифтът е направен по модел на съхранените ръкописи на революционера

Новини
14:56 - 03 Юни 2022
2695
Дигитализираха и почерка на Христо Ботев

Националната картова и платежна схема продължава своята мисия да развива културата на българската писменост в дигиталното ни съвремие.

След почерка на Васил Левски беше представен и готовият дигитализиран шрифт, създаден по почерка на знаменития български поет и революционер Христо Ботев.

Водещата идея на проекта е стремежът съвременният човек да се доближи до личността на националния герой и сакрален символ от нашата история.

Дигитализирането на почерка на Христо Ботев и достъпът до цифровия шрифт, направен по модел на съхранените ръкописи на революционера, ни помага да се докоснем до борбената му натура, силната му непоколебима воля и експресивния му характер, обясняват инициаторите.

Цифровият шрифт беше представен в град Драгоман на 2 юни вечерта, в присъствието на ученици и учители на местното школо, носещо името на Ботев.

Разработката на шрифта по почерка на Христо Ботев е изключително вълнуващо и вдъхновяващо преживяване за екипа на студио „Пункт“ и представителите на НКПС. В процеса на създаването му са използвани оригинални ръкописи на Ботев, съхранени в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, както и общодостъпни документи от музея на поета в Карлово.

Инициаторите ще продължат с дигитализиране почерка на Георги С. Раковски.