Дигитализират 100-те национални туристически обекта

Хартиената книжка също ще може да се използва

Новини
13:46 - 17 Август 2023
2604
Дигитализират 100-те национални туристически обекта

"От осем години за първи път със заповед на министъра на младежта и спорта България има национално представена организация в областта на спортно-туристическата дейност.

Една новина, която ни прави изключително горди и в същото време ни задължава да бъдем изключително отговорни в следващите години, така че да направим българския планински туризъм в един от водещите отрасли на България и в нашата икономика".

Това заяви председателят на Българския туристически съюз (БТС) Венцислав Венев, цитиран от БГНЕС.

Венев коментира още, че БТС е организация с изключително широк обхват и има разнородни направления на дейност. Той поясни, че сред направленията, с които се занимава Съюза са здравеопазването, превенцията, както и профилактика на обществото. Венев добави, че друго направление е образователната част -

обучават младото поколение на истински патриотизъм, както и планинските спасители и водачи.

Той обяви, че годишно между 25 000-30 000 души се включват в движението 100-те национални туристически обекта, а техните амбиции са те да станат 250 000 - 300 000 хиляди на година като по думите му това ще стане с дигитализиране на 100-те национални туристически обекта.

Венев уточни, че хартиената книжка също ще може да се използва. "Надявам се през септември да имаме поставени печати в дигиталната книжка", посочи той.

"Всички проблеми, които касаят планинския туризъм, могат и би следвало да се решават по начин, уреден в закона, и ние сме тези хора, които сме длъжни и отговорни да вършим тази работа", смята той.

Венев отбеляза още, че благодарение на целенасочените и методични дейности, които развива новото ръководство на Съюза те са успели да привлекат млади хора. Той добави, че ще продължат с инициативите си и в бъдеще,

като искат да се възстанови движението на младежкия туристически съюз.

Венев обяви, че Съюзът ще отпразнува своя 128-ми рожден ден на Черни връх. Той уточни, че в честването ще се включи и министърът на младежта и спорта Димитър Илиев, и покани всички желаещи да се включат.

Проф. Атанас Георгиев, член на УС на БТС, обясни, че даването на статут като национално-спортно туристическа организация е много важно, защото последният лиценз на Съюза е издаден през 2013 г. "В продължение на 7 години БТС не беше представен като организация", поясни той.

Васил Николов, член на УС на БТС каза, че големият печеливш са техните членове и туристическите дружества, а Велев добави, че според него най-големият печеливш са българските планинари.