Дик Схооф е вероятният бъдещ премиер на Нидерландия

ЕС
14:56 - 28 Май 2024
1923
Дик Схооф е вероятният бъдещ премиер на Нидерландия

Бившият шеф на нидерландското разузнаване Дик Схооф ще бъде представен във вторник като предложения премиер на новото дясно правителство на Нидерландия, съобщи публичният телевизионен оператор NOS, позовавайки се на източници, близки до водените разговори.

По-рано този месец победителят на изборите Герт Вилдерс постигна споразумение за формиране на ново правителство с три други консервативни партии, след като самият той се отказа от най-високия пост в кабинета.

Герт Вилдерс е лидер на Партията за свободата (PVV), основана от него през 2006 г. Тя е известна с твърдите си позиции срещу имиграцията, особено от мюсюлманските страни, и с критиките си към исляма. Партията се отличава с популистка и евроскептична риторика, често фокусираща се върху запазването на нидерландската културна идентичност и намаляването на бюрокрацията в Европейския съюз.

Вилдерс е известен със своите остри изказвания и противоречиви предложения, които често предизвикват както подкрепа, така и критика. Въпреки че PVV досега не е успявала да формира коалиция, този път Вилдерс постигна споразумение с други десни партии за създаване на правителство.

Новото дясно правителство, водено от Дик Схооф, ще трябва да се справя с множество предизвикателства, включително имиграционната политика, сигурността и икономиката. Със своето минало в разузнаването, Схооф се очаква да внесе нова перспектива в управлението на страната, особено по въпросите, свързани с националната сигурност и международните отношения.

Нидерлнадия под ръководството на Марк Рюте беше един от най-активните съюзници на Украйна и страната първа обеща да изпрати самолети F-16 на Киев.