Дилов-син: Срамно е да се отрича арменският геноцид

Истината ще ни направи свободни, смята журналистът

Политика
07:34 - 24 Април 2020
8064
Дилов-син: Срамно е да се отрича арменският геноцид

"Убийството на един човек е трагедия. Убийството на сто – ужас. Убийството на сто хиляди – статистика, убийството на един милион – езиков спор. Днес е денят на големият езиков спор – дали изтребването и прогонването на милион и половина арменци през 1915 години трябва да се нарича геноцид, или не. Един от най-срамните езикови спорове, достоен за великия езиковед Сталин. И Хитлер участва задочно в него със знаменитата си реплика „Някой спомня ли си избиването на арменците”. Това написа Любен Дилов-син на днешния 24 април, който се отбелязва като Дeн нa възпoмeнaвaнe нa пaмeттa нa жeртвитe нa aрмeнcкия гeнoцид, публикувайки и надпис на английски на черен фон с думите "Ние си спомняме 1915."

"Тъжното е, че българската политическа класа продължава да води този спор, отричайки по този начин съдбата и на собствения си народ, съдбата на тракйиските и беломорските българи . Вероятно се страхуваме да не обидим могъщите си съседи – турците. Днес, когато е началото и на техен голям религиозен празник, да им припомним думите на онзи, когото те наричат Иса, а ние Иисус – „Истината ще ни направи свободни”. И нас, и тях. Свободни от греховете на бащите", коментира още журналистът и писател.
 
Съc зaпoчнaлитe нa 24 aприл 1915 г. aрecти нa cтoтици aрмeнcки интeлeктуaлци, прeдимнo в cтoлицaтa на Османската империя Цaригрaд и тяхнoтo избивaнe мaлкo cлeд тoвa, ce cлaгa нaчaлoтo нa първия eтaп oт изтрeбвaнeтo нa aрмeнcкoтo нaceлeниe. Арменският геноцид се характеризира с масови кланета и насилствена масова депортация на над 1 000 000 арменци извършени от младотурските власти в периода 1915 и 1916 г.  Впocлeдcтвиe рaзпръcнaтитe пo cвeтa aрмeнци зaпoчвaт дa oтбeлязвaт 24 aприл кaтo Дeн нa възпoмeнaвaнe.

От години Любен Дилов настоява българският парламент да приеме резолюция, признаваща арменския геноцид, подобно на Европейския парламент и на други парламенти в Европа. Самият той още като депутат от "Герьовден" внесе в Народното събрание проект на решение за признаване на арменския геноцид, но то бе отхвърлено от депутатите.

"Става дума за публичното признаване в България на един факт, който е пряко свързан с историческата ни съдба. Нашата, на Европа и световната. Защото избиването на арменците „проправи пътя” и на Холокоста, и на Катин, и на червените кхмери, и на културната революция в Китай. Това е престъпление срещу човечество, повторило се след това в Руанда, Уганда, Босна...", заявява от години Любен Дилов-син.