Димът от пожарите в Австралия достигна Южна Америка

Към момента огнената стихия е обхванала значителни територии в югоизточната част на континента

Новини
09:39 - 07 Януари 2020
2313
Димът от пожарите в Австралия достигна Южна Америка

Димът от горските пожари в Австралия достигна въздушното пространство на Чили и Аржентина, след като измина 12 000 км над Тихия океан, съобщи чилийската метеорологична служба, цитирана от Франс прес и ТАСС.

Експертите показват спътникова снимка на облаците дим, донесени от въздушните потоци до Южна Америка. Мащабни горски пожари избухнаха по източното крайбрежие на Австралия в средата на октомври миналата година. Към момента огнената стихия е обхванала значителни територии в югоизточната част на континента в щатите Нови Южен Уелс и Виктория.

Няколко района по южното крайбрежие са затворени за туристи, а на жителите им е препоръчано бързо да се евакуират. Пожарите унищожиха над 6,5 милиона хектара гори, около 2000 жилища и около 3000 административни и стопански постройки. От февруари миналата година досега пожарите взеха 25 жертви, сред които трима пожарникари.

По оценка на австралийските застрахователи за покриване на щетите от пожарите, бушуващи от септември, ще бъдат необходими 700 млн. австралийски долара (485 млн. щатски долара), информира ДПА.