Димитър Абаджиев става посланик и в Бахрейн

Бившият син депутат е наш първи дипломат в Саудитска Арабия

Политика
17:22 - 14 Август 2019
6236
Димитър Абаджиев става посланик и в Бахрейн

Правителството предлага на президента Румен Радев посланикът ни в Саудитска Арабия Димитър Абаджиев да бъде назначен и за посланик в Бахрейн. Сега за малката островна държава отговаря посланикът ни в Кувейт Димитър Олшевски. За него се предлага да бъде освободен от ангажиментите си към Бахрейн, съобщава БНР. 

В мотивите е посочено, че през последните години България води целенасочена политика на активизиране на контактите с региона на Близкия изток. 

Саудитска Арабия и Бахрейн поддържат отлични отношения помежду си, а Саудитска Арабия притежава общопризната лидерска роля сред арабските държави от Персийския залив, се казва още в съобщението на правителството.

След като напусна активната партийна политика в България Абаджиев, който е бивш депутат от СДС и ДСБ, бе назначен през 2015 г. за генерален консул на България в Шанхай, а от октомври 2016 г. - за посланик на България в Словения. През ноември 2017 г. третото правителството на Бойко Борисов обсъжда назначавенето му за посланик в новооткритата българска дипломатическа Рияд, Саудитска Арабия.

През пролетта на тази година Димитър Абаджиев стана първият български посланик в Рияд.