Димитър Абаджиев става посланик в Рияд 

Бившият кадър на Иван Костов поема дипломацията със Саудитска Арабия

У нас
15:17 - 06 Март 2019
2544
Димитър Абаджиев става посланик в Рияд 

Бившият депутат от СДС и кадър на експремиера Иван Костов Димитър Абаджиев става първият ни посланик в Саудитска Арабия. Рияд и София имат установени дипломатически отношения от 1995 г., но досега страната ни нямаше представителство там. Очаква се Абаджиев да връчи акредитивните си писма на саудитското външно министерство следващата седмица. 

За откриването на посолство в Рияд у нас се говори от 2017 г., когато премиерът Бойко Борисов бе там на официално посещение и от тогава външната министърка Екатерина Захариева проведе няколко срещи с арабския си колега Абел Ал-Джубейр по преговорите за откриването на представителството. Самият Абаджиев бе предложен да напусне посланическия си пост в Словения и да се отправи към Рияд още в края на миналата година. 

Политическата кариера на юриста е особено пъстра. През 1997 г. той стана депутат от СДС от район Търговище, а по-късно, през 2004 г. се отдели заедно с бившия премиер Иван Костов в новата парламентарна група на ОДС в 39-ото НС. 

След това пък реши да стане независим депутат, с което приключи и парламентарната му дейност.

От юли 2010 г. до 2013 г. е представител на България в ръководството на проектната компания на изоставения по-късно проект за газопровод "Набуко", назначен от първото правителство на Борисов, а 2 години по-късно бе назначен за генерален консул в Шанхай.